Gå direkt till textinnehållet

Tweet PO-anmäld

Minst ett inlägg på ett socialt medium har redan PO-anmälts i Sverige. Flera publicister kritiserar nu POs utspel om ansvarsfrågan i sociala medier. "Är jag ansvarig för vad Andreas Ekström säger på en fest?" undrar Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström.(UPPDATERAD.)

I en intervju med Journalisten på onsdagen förklarade PO Ola Sigvardsson att han anser att journalisters inlägg på Facebook och Twitter borde kunna falla under PONs regelverk, om det finns en nära koppling till redaktionen eller yrkesrollen. Läs mer om utspelet här.

Ola Sigvardsson uppgav också att inget fall har prövats: "Det finns inget regelverk hos PO eller PON för sociala medier, och det har aldrig prövats, men min uppfattning är att inlägg som svenska journalister gör i sin yrkesroll på privata konton i sociala medier, ska kunna prövas."

Men det har inkommit minst en PO-anmälan rörande sociala medier. I våras PO-anmäldes en Tweet som Andreas Ekström, medarbetare på Sydsvenskan hade skrivit.

Annons Annons

– En granskning som Sydsvenskan hade gjort blev PO-anmäld och jag var en av reportrarna. Jag kommenterade PO-anmälan på Twitter, och då blev tweeten också PO-anmäld. Jag vet inte vad som har hänt med anmälan, den kanske är avskriven, säger Andreas Ekström till Journalisten.

Det låter lite som rundgång?

– Ja, det kan man väl säga. Det finns tydligen en princip om att man aldrig ska diskutera PO-anmälningar.

Ola Sigvardsson meddelar att han inte kommenterar eventuella anmälningar som gjorts.

Uttalandena från PO har orsakat en publicistisk och juridisk debatt på nätet. Debatten handlar i huvudsak om utgivaransvaret för journalisters privata inlägg. Ola Sigvardsson anser att sådana inlägg på Facebook eller Twitter borde falla under utgivaransvaret:

"Ja, det är min uppfattning. Om journalister använder sociala medier för att diskutera eller upplysa om saker som rör till exempel det redaktionella arbetet, faller det under utgivaransvaret", sade Ola Sigvardsson till Journalisten på onsdagen.

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström är kritisk. Till Journalisten säger han att om Ola Sigvardssons modell ska gälla blir gränsdragningen svår:

– Om jag som ansvarig utgivare är ansvarig för vad en anställd skriver på ett privat Facebookkonto måste man börja fundera över var gränsen går, säger Daniel Sandström till Journalisten.

– Om Andreas Ekström skriver en bok, är jag ansvarig för innehållet? Är jag ansvarig för vad Andreas Ekström säger på en fest?

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver på sin blogg att det är redaktionens sak att tala förstånd med personer som använder sitt eget Twitter-konto för att skriva något klandervärt – "det ska inte PO göra".

"Ska ett privat sociala medier-konto, som en tidning inte har startat och inte driver och inte har tillgång till, kunna anmälas till Pressens Opinionsnämnd tror jag att det blir det pressetiska systemet övermäktigt", skriver Thomas Mattsson.

Ändå välkomnar han Ola Sigvardssons utspel:

– Jag ser Ola Sigvardsssons utspel som en inbjudan till ett samtal om vilka mediekanaler som redaktionerna borde ta utgivaransvar för och den debatten är bra. Vi är säkert många som behöver tydliggöra vårt publicistiska ansvar för det som, i Expressens fall, exempelvis publiceras på You Tube eller på Twitter, säger Thomas Mattsson till Journalisten.

 

– Jag tror dock inte på att PO ska pröva publiceringar på medarbetarnas privata sociala medier-konton, redaktionerna – och ytterst utgivarna – förfogar ju inte över anställdas fritid och ännu mindre över deras egna Facebook-uppdateringar. En sådan ordning skulle ingen välkomna, bara frågan om vem som skulle betala en eventuell klanderavgift skulle ju bli delikat eftersom personalen ju inte anslutit sin sociala medier-medverkan till det pressetiska systemet.

 

På Expressen finns en policy för sociala medier.

– På möten med alla medarbetare om vår nya kvalitetspolicy påminner jag om att man, också privat, bör komma ihåg att man  k a n  uppfattas som en representant för Expressen. Vi försöker ha en generös attityd till journalisternas närvaro på nätet, men i vår policy slås exempelvis fast: "Användandet av sociala medier privat får inte stå i strid med det uppdrag man har på Expressen", säger Thomas Mattsson.

Uppdatering: Ola Sigvardsson svarar nu Thomas Mattsson på dennes blogg att han tror att de är ganska överens. Ola Sigvardsson skriver så här på Thomas Mattssons blogg:

"Konton som är direkt kopplade till en tidning bör kunna prövas av PO och Pressens Opinionsnämnd. Rent privata inlägg på journalisters egna konton ska givetvis inte prövas. Det intressanta och svåra är det du själv tar upp; gråzonen med privata konton som används i det journalistiska arbetet. Här konstaterar den norska kommittén, vars utredning jag kommenterade på Journalistens hemsida, att man får bedöma från fall till fall. Och det kanske är så långt man kan komma för tillfället."

Fler avsnitt