Tino Sanandaji tror inte att konflikterna om Bulletin är över
Tino Sanandaji är nu ensam ägare till Bulletin. Han uppger för Journalisten att han planerar stora besparingar – men inte på redaktionen.
Som Journalisten berättade tidigare i dag har den tidigare delägaren Tino Sanandaji köpt Bulletins konkursbo. I en mejlintervju med Journalisten uppger Sanandaji att förändringar stundar.
– En nystart är ett bra tillfälle att genomföra förändringar. Det diskuteras nu med redaktionen, vi har inte hunnit ha möten med alla än och återkommer om några dagar, skriver Tino Sanadaji.
Uppgifter om att Bulletin haft stora kostnader under första året har ju varit allmänt spridda, ser du att det behövs genomföras sparåtgärder?
– Sen jag tog över som styrelseordförande har kostnaderna minskat från tre till två miljoner kronor per månad, och det behöver komma ned en bit till. Därför kommer det att ske betydande besparingar inom ledning och administration. Vad gäller våra journalister däremot planeras bara smärre nedskärningar, framför allt att göra tjänstepensionen mindre generös. Tvärtom har planen länge varit att rekrytera fler reportrar och satsa mer på originella gräv.
Tjänstepensionen ska enligt Sanandaji läggas marginellt högre än kollektivavtalsnivån. Han vill inte berätta hur mycket han har betalat för konkursboet, eftersom uppgiften kan vara konfidentiell.
Bulletin har haft ett turbulent första år. Är konflikterna och kriserna över nu?
– Interna konflikter tog slut länge sen, internt har vi länge haft god stämning. De intensiva konflikter som förts sedan i höstas är med personer som lämnade tidningen för ett halvår sedan. Jag tror inte dessa konflikter är över, Sverige har ju över 300 myndigheter som Bulletin inte har blivit anmäld till ännu. Men förhoppningsvis kommer bisarra konflikter inte att påverka personalens arbetsro lika mycket om Bulletin har ett konsoliderat ägande och får en sanerad ekonomi.
Hur känns det?
– För Bulletins del känns det såklart bra, samtidigt bombar Ryssland idag staden Dnipro där Bulletins programmerare befinner sig. Våra ukrainska programmerare fixade förra veckan en svår bugg i systemet, mitt under konkurs och brinnande krig. Det är svårt att vara glad i dessa tider, men jag är i vart fall inspirerad.