FOTO: Tor Johnsson

SVT anmäls till JK efter att ha visat avhuggna huvuden

4 maj, 2018

GRN-beslut Granskningsnämnden anmäler SVT till Justitiekanslern efter att Kunskapskanalen visat en autentisk filmsekvens med avhuggna människohuvuden under tidig kväll.

Klockan 18.25 den 5 december förra året sände Kunskapskanalen andra och sista delen av en dokumentär om Hitlers sista tid. I början av programmet uppgavs att det innehöll ”skildringar som kan verka skrämmande”.

I programmet berättades om skeenden och händelser under andra världskrigets slutfas. Samtidigt visades autentiska klipp och filmer, bland annat från koncentrationsläger och från strider.

I klippen syntes många döda människor, varav somliga var maskade och suddade för att inte bli för grafiska. I en sekvens visades flera huvuden i en trähink vid sidan av kroppar utan huvuden. Sekvensen hade inte suddats. I en annan sekvens skyfflades ett flertal döda kroppar undan med en schaktmaskin.

En privatperson anmälde programmet till Granskningsnämnden för de mycket obehagliga bilderna.

SVT uppger i sitt yttrande att den nämnda sekvensen med halshuggna kroppar och en korg med människohuvuden borde ha suddats före sändning, att så inte skett berodde på ett misstag som SVT beklagar.

Granskningsnämnden konstaterar att det aktuella programmet sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om våldsskildringar och inslag som kan verka skrämmande för barn, och fäller Kunskapskanalen för att ha brutit mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Nämnden anser dessutom att de två ovan nämnda sekvenserna var av ett sådant slag att de faller under bestämmelsen om våldsskildringar i Radio- och TV-lagen, och anmäler därför sändningen till Justitiekanslern, som är den instans som övervakar frågor om våldsskildringar eller pornografiska bilder som sänts i TV. Justitiekanslern kan vid upprepade överträdelser fatta beslut om föreläggande och begära vite i domstol.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies