Gå direkt till textinnehållet

SVT anmäls till JK efter att ha visat avhuggna huvuden

Granskningsnämnden anmäler SVT till Justitiekanslern efter att Kunskapskanalen visat en autentisk filmsekvens med avhuggna människohuvuden under tidig kväll.

Klockan 18.25 den 5 december förra året sände Kunskapskanalen andra och sista delen av en dokumentär om Hitlers sista tid. I början av programmet uppgavs att det innehöll ”skildringar som kan verka skrämmande”.

I programmet berättades om skeenden och händelser under andra världskrigets slutfas. Samtidigt visades autentiska klipp och filmer, bland annat från koncentrationsläger och från strider.

I klippen syntes många döda människor, varav somliga var maskade och suddade för att inte bli för grafiska. I en sekvens visades flera huvuden i en trähink vid sidan av kroppar utan huvuden. Sekvensen hade inte suddats. I en annan sekvens skyfflades ett flertal döda kroppar undan med en schaktmaskin.

Annons Annons

En privatperson anmälde programmet till Granskningsnämnden för de mycket obehagliga bilderna.

SVT uppger i sitt yttrande att den nämnda sekvensen med halshuggna kroppar och en korg med människohuvuden borde ha suddats före sändning, att så inte skett berodde på ett misstag som SVT beklagar.

Granskningsnämnden konstaterar att det aktuella programmet sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om våldsskildringar och inslag som kan verka skrämmande för barn, och fäller Kunskapskanalen för att ha brutit mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Nämnden anser dessutom att de två ovan nämnda sekvenserna var av ett sådant slag att de faller under bestämmelsen om våldsskildringar i Radio- och TV-lagen, och anmäler därför sändningen till Justitiekanslern, som är den instans som övervakar frågor om våldsskildringar eller pornografiska bilder som sänts i TV. Justitiekanslern kan vid upprepade överträdelser fatta beslut om föreläggande och begära vite i domstol.

Fler avsnitt
Fler videos