Smålänningen insinuerade att anhörig till pedofil var inblandad i övergrepp

26 januari, 2023

MEN-fällning MEN klandrar Smålänningen för ett ”mycket begränsat” utpekande av ”ytterst kränkande karaktär”.

I juni förra året publicerade Smålänningen en artikel med rubriken ”Småbarnsmamman Emma bor granne med en pedofil”. I artikeln framgick att Emma bor granne med en person som dömts för flera grova sexualbrott mot barn. I artikeln sade Emma bland annat att pedofilens förälder bjöd in till ett evenemang hemma hos dem och att föräldern skrivit i inbjudan: ”Det finns någonting som passar hela familjen så ta med barnen!” Emma beskrev det i artikeln som ”vidrigt”.

I anslutning till artikeln publicerades en bild på en lekplats i bostadsområdet, och i artikeln uppgavs vilken kommun Emma bodde i. Emmas verkliga namn publicerades inte, och inte heller pedofilens namn.

Den utpekade föräldern anmälde publiceringen till Medieombudsmannen (MO) och uppgav att hen blivit utpekad genom bilden på lekplatsen och uppgiften om hens inbjudan, som flera personer tagit del av. Anmälaren menade att det framställdes som att det inte bara var pedofilen som hade utfört övergreppen, utan vinklades även som att de anhöriga varit involverade i det som hänt.

Emmas uppgift att anmälaren skulle ha försökt locka barn i sin inbjudan var inte korrekt: ”Det kan konstateras att det i den inbjudan som MO har tagit del av, inte finns någon formulering som specifikt vänder sig till barn”, skriver MO i sitt beslut.

Anmälaren uppger att hen efter publiceringen flyttat från kommunen till familjens sommarstuga, att vissa grannar slutat hälsa på hen, att hen inte vågar gå i affärer i kommunen och att anmälarens partner blivit inkallad till sin chef och saken har påverkat hens yrkesliv negativt.

MO anser att den felaktiga uppgiften om att inbjudan var riktad till barn blev en insinuation om att föräldern till pedofilen skulle ha ett dåligt omdöme som kunde underlätta brottsligheten.

MO anser att utpekandet av föräldern är mycket begränsad, ”men, med hänsyn till uppgifternas ytterst kränkande karaktär, är detta något som inte bör passera medieetiskt”.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och klandrar Smålänningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies