Gå direkt till textinnehållet

Mångfald viktigt krav för stöd till kulturtidskrift

Vilka kriterier ska avgöra om kulturtidskrifter ska få stöd? Kulturrådet vill utreda, och tidskrifterna själva gör en enkät. Frågan är aktuell inte minst efter den heta debatten om Mana.

Det finns många svåra definitioner att göra när man ska avgöra vilka av landets hundratals tidskrifter som ska få stöd av Kulturrådet: ”mångfald”, ”kvalitet”, ”förlustkriteriet” är några av dem.

Dan Abelin på Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter håller just på att sammanställa en enkät där redaktörer har fått ge sin syn på stödet. Enkäten ska ge underlag till regeringens utredning. Runt 70 tidskrifter har svarat.

Frågorna i enkäten är bland andra:
Hur ska stödet utformas? Mycket till få eller lite till många? Bör kravet på att tidningen går med förlust försvinna? Vilka är hoten mot din tidskrift?

Annons Annons

– De flesta svarar givetvis efter hur villkoren ser ut för just deras tidning, så svaren går isär, säger Dan Abelin.

Den fråga som det verkar finnas viss samstämmighet kring är förlustkriteriet, det vill säga att bara tidningar som inte ger vinst kan få stöd. Två tredjedelar anser att det borde tas bort. Någon tycker att stödet borde kopplas till en plan för tidningen att gå med vinst. Andra menar att kommersiella tidningar aldrig bör få stöd.

Men egentligen är det väl som en av redaktörerna skriver:
”Det absolut största bidraget står inte Kulturrådet för. Det gör kulturarbetarna som bidrar med sin tid, sitt arbete och sina alster”.
Därmed blir förlustkriteriet en schimär. Om tidningen börjar gå bättre handlar det inte om att ge vinst, utan att kunna betala dräglig lön till dem som jobbar och rimliga arvoden till frilansar.

Många är kritiska till de höga portokostnaderna, liksom svårigheterna att komma in i det ordinarie utbudet hos Pressbyrån och andra försäljningsställen.

Andra förespråkar större stöd till biblioteken så att de gratis kan prenumerera på tidskrifterna.

När det gäller frågan om kvalitet och mångfald, som diskuterades så livligt när det gäller Mana i våras, går svaren isär och definitionerna är många.
Ett konkret och kontroversiellt förslag om kvalitetsrankning finns det i alla fall:

”Säg att man har en ranking 1–10, varje punkt i ansökan värdesätts enligt denna ranking och de tidskrifter som får högst ranking får stödet. Denna betygsättning offentliggörs på Kulturrådets webbplats, så att varje tidskriftsredaktion enkelt kan exempelvis se att, ja, våra försök till spridning var faktiskt sämre än de tidskrifter som fick stödet”.

Att kulturtidskrifter lever under knapphetens stjärna förstår man av svaret från en tidskrift som fått nerskuret bidrag:

"Hur gör staten bäst satsningar på kulturtidskriftsområdet för förbättra just er vardag?
SVAR: De har just slagit ihjäl oss.”

 

Fakta/tidskriftstöd

  • Kulturrådet delar varje år ut 16,3 miljoner kronor i produktionsstöd.
  • Förra året sökte 165 tidskrifter, 118 fick stöd.
  • Utvecklingsstöd för särskilda projekt är på 3 775 000 kronor. 55 sökte, 12 fick.
  • Nättidningsstöd på försök infördes med 150 000 kronor. 19 sökte, sex fick.
  • Dessutom gav man 241 000 kronor i stöd till biblioteksprenumerationer.
Fler avsnitt