Gå direkt till textinnehållet

Kritiseras för jämförelse av företagsvinster

Ett inslag i Rapport som handlade om lönsamheten med att äga studentbostäder frias av GRN men kritiseras för brist på saklighet. Detta efter att redaktionen jämfört stiftelsens vinster direkt med ett börsnoterat företags vinster.

Nyhetspresentatören berättade i inslaget att en genomgång av drygt 20 svenska studentbostadsbolag visat att de i många fall hade en betydligt högre lönsamhet än börsnoterade fastighetsbolag. I inslaget intervjuades vd för en stiftelse som bland annat menade att de gjorde en stabil vinst som återinvesteras i underhåll av befintligt bostadsbestånd, samt till att bygga nya bostäder. I inslaget visades även ett diagram som indikerade att den genomsnittliga avkastningen för de granskade studentbostadsbolagen var 18 procent.

Vd:n anmälde inslaget eftersom hen anser det oklart om uppgiften med 18 procent överhuvudtaget stämmer, eftersom direktavkastningen för fastighetsbolag ska fastställas i förhållande till fastigheternas marknadsvärde. Men den beräknade direktavkastningen jämfördes i inslaget med börsnoterade bolag.

SVT menar i ett yttrande att det vinstmått som användes i inslaget är det som vanligast används när bolags vinstnivå mäts, nämligen avkastning på eget kapital, inte direktavkastning. Uträkningen gjordes utifrån stiftelsens årsredovisning för år 2016 som låg på 14,5 procent. ”Det var visserligen under genomsnittet i undersökningen som låg på 18 procent. Det var fortfarande en hög avkastning sett i förhållande till andra fastighetsbolag och i relation till att till exempel den tioåriga statsobligationen låg på drygt en procent”, skriver SVT.

Annons Annons

Enligt Granskningsnämnden blev det dock missvisande att direkt jämföra stiftelsen med börsnoterade bolag, inte minst mot bakgrund av att bland annat olika redovisningsprinciper kan påverka beräkningen av lönsamhet. Inslaget kritiseras därför för brist på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos