Gå direkt till textinnehållet

Guldspadevinnarna år 2000

Föreningen Grävande journalister delade i helgen ut guldspadar till de bästa undersökande reportagen under år 2000.Till ny ordförande i föreningen utsågs Zendry Svärdkrona, Aftonbladet.

Föreningen Grävande journalister delade i helgen ut guldspadar till de bästa undersökande reportagen under år 2000. Till ny ordförande i föreningen utsågs Zendry Svärdkrona, Aftonbladet.

* BOK:
Kaa Eneberg för ”Tvingade till tystnad. (Om Kirunabor som flyttade till Sovjetunionen på 30-talet). Juryns motivering: För att med en grundlig och omfattande research ha trängt igenom tystnaden om en okänd emigrationsvåg som döljer stor tragik.

* LITEN TIDNING: Ragnar Järhult, Smålandsposten för ”Sanna mina ord, polisen kommer att döda mig.” Juryns motivering: För ett litterärt polisreportage om de brutala omständigheterna kring en utstött individs solkiga död.

Annons Annons

* STOR TIDNING: Delat pris för artiklar om människosmuggling av Erik Magnusson och Olle Lönnaeus, Sydsvenska Dagbladet och Wolfgang Hansson och Nuri Kino, Aftonbladet.
Juryns motivering: Aftonbladet och Sydsvenska Dagbladet för var sin serie om människosmuggling. Omfattande och långtgående avslöjande av hur skoningslösa profitörer till följd av den rika världens skärpta invandringsregler gör människor rättslösa. De bägge tidningarna har var och en med skakande dokumentation, men med olika perspektiv och olika öden, belyst en av vår tids stora frågor – det europeiska invandrardilemmat.

* TIDSKRIFT: Fredrik Laurin och Leif Holmkvist, Resumé, för ”OS och Stenhammar” Juryns motivering: För ett skickligt och elegant avslöjande av mänskliga turer i samband med Sveriges OS-ansökan 1997.

* RADIO:
Sören Granath och Bengt Skött, SR för ”Sportens skulder”. Juryns motivering: För gedigen research och levande reportage om Idrottssveriges usla affärer.

* TV:
Johan Brånstad och Hannes Råstam, Striptease, SVT för ”I gravplundrarnas spår”. Juryns motivering: För ett imponerande researcharbete som avslöjat grav- plundrarnas förljugna och giriga värld både hemma och i andra länder.

Hedersomnämnanden

Utöver de sex guldspadarna gav juryn också hedersomnämnaden till följande reportage:

Trond Sefastsson, TV 4, ”Fallet Askar”. Juryns motivering: För avslöjanden som påvisat uppenbara svagheter i bevisprövningen, vilka lett till resning i målet.

Jan Samuelsson, Ystads Allehanda, ”Nazismen i sydöstra Skåne”. Juryns motivering: För ett modigt historiskt grävande mitt i ett av nazismens starkaste fästen. Randi Mossige-Norheim, P1 Morgon, ”Kriminologen”. Juryns motivering: För en effektiv demaskering av en ”expert” som ställer mediesverige i skamvrån.

Ny Grävarstyrelse

Zendry Svärdkrona vid Aftonbladet har utsetts till ny ordförande i Föreningen Grävande Journalister.

Övriga ledamöter i den nyvalda styrelsen: Ingrid Carlberg, DN, Sören Granath, SR, Roland Hjelte, SVT, Anna Bennich, Norrköpings Tidningar, Joakim Palmkvist, Sydsvenskan, Jeanette Herulf, Dagens Arbete, Jenny Nordberg, SR och Kenny Adersjö, TV4.

Fler avsnitt
Fler videos