Gå direkt till textinnehållet

Fatwa tvingade henne fly till Norge

När den nigerianska journalisten Isioma Daniel år 2002 skrev en kommentar om profeten Muhammed i samband med en skönhetstävling i landet visste hon inte att hela hennes värld skulle förändras. I dag jobbar hon som journalist i Norge.

År 2002 var Nigeria värd för Miss World-tävlingen. Isioma Daniel fick i uppdrag av den tidning hon jobbade på, This Day, att skriva några rader om skönhetstävlingen.

Isioma Daniel tänkte på att profeten hade många fruar och att månggifte är tillåtet inom islam och skrev att ”profeten säkert skulle välja en av kvinnorna i skönhetstävlingen till sin fru”. Hon tyckte att det var en rolig kommentar.

Men kommentaren ledde till kravaller mellan kristna och muslimer i norra delen av landet. Närmare 200 människor dödades under oroligheterna. Fundamentalistiska muslimer ansåg att hon förödmjukat profeten Muhammed.

– Jag känner skam och har dåligt samvete över att så många liv spillts på grund av vad jag skrev. Men jag anser inte att jag har något att be om ursäkt för. Jag dödade ingen. Jag var en ung och oerfaren journalist som inte kände till spänningen mellan kristna och muslimer i landet, säger Isioma Daniel.

Efter en vecka blev situationen ohållbar och med hjälp av en människosmugglare flydde hon till grannlandet Benin. Hon trodde att hon skulle kunna återvända till Nigeria efter att allt lugnat ner sig. Men när hon googlade på sitt eget namn fick hon reda på att religiösa ledare utlyst en fatwa mot henne, att alla goda muslimer hade en skyldighet att döda henne.

Hon insåg att hennes liv var i fara och tog kontakt med FNs representanter i Benin som ordnade asyl till Norge. I hemlighet landade hon i Stavanger. Efter ett halvår tog en journalist på Stavanger Aftenblad kontakt med henne och några dagar i veckan övade Isioma Daniel sig på att skriva texter på norska.

– I början var manusen en enda stor röra med röda streck.

Detta var 2002. I dag talar och skriver hon så gott som perfekt norska och har ett fast jobb på tidningen.

Arbetsförhållanden för journalister i Norge skiljer sig markant mot vad hon upplevde i Nigeria. I Norge går chefer igenom texter och försvarar sina anställda. I Nigeria fick hon inget stöd från kolleger när hoten kom. Chefredaktören gjorde inget för att hjälpa henne utan klagade på att hon hade skrivit dåligt.

– Men han hade inte läst igenom artikeln jag skrivit innan den publicerades. Jag fick känslan av att han behövde någon att skylla på.

Hon säger att fatwan inte påverkar hennes liv i dag. Det visade sig också att den mulla som utfärdade den inte hade rätt att göra det. Men då det i våras sändes en dokumentär om henne talade hon om för norsk säkerhetspolis att filmen skulle visas och att hot därmed skulle kunna komma.

– Jag har beslutat att Stavanger är mitt hem och att jag inte ska vara rädd. Det som intresserar mig nu är att bygga upp ett nytt liv här i Norge.

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.