Gå direkt till textinnehållet

Dagstidningarna tackade nej till Manning

Varken the New York Times eller Washington Post var intresserade av Bradely Mannings avslöjanden om kriget i irak. Det berättade han när rättegången mot honom började i dag.

Den amerikanska soldaten Bradley Mannings rättegång har nu påbörjats, skriver the Guardian. Han står anklagad för att ha läckt hemlig information till WikiLeaks. Läckan ledde bland annat fram till WikiLeaks publicering av filmen ”Collateral Murder” där en helikopter beskjuter Reuterkorrespondenter och barn.  

Manning läste en 35 sidor långt uttalande som förklarade varför han läckt informationen. Han erkänner också sig skyldig till 10 av 22 av de anklagelser som riktats mot honom.

Manning avslöjade, enligt the Guardian, också i sitt anförande att han först försökt överlåta informationen till Washington Post och New York Times innan han gick till WikiLeaks. 2010 kontaktade Manning först Washington Post. Han säger att han talade med en kvinna och berättade att han hade information som han menade var av yttersta vikt för det amerikanska folket, men att hon inte tog honom på allvar.

Annons Annons

Han hörde sedan, enligt sin egen utsaga, av sig till New York Times, men där lyckades han bara komma fram till en röstbrevlåda. Manning prövade flera nummer till tidningen, men lyckades inte nå annat än andra röstbrevlådor. Till slut lämnade han sina kontaktuppgifter i ett röstmeddelande, men ingen hörde av sig.

Först efter sina misslyckade försök att nå de båda amerikanska dagstidningarna vände sig Manning till WikiLeaks. Han säger att han kände att  han var tvungen att avslöja den verkliga kostnaden för ett krig.

Fler avsnitt