Gå direkt till textinnehållet

Svensk medierapportering från ”Norra Irak” är urusel

Den 9 juni erövrade Islamiska Staten (IS) Musul utan att avlossa ett enda skott eftersom den irakiska armén flydde. Den federala Kurdistans armé (Peshmerga) kom till minoriteternas undsättning och drev bort IS från Nineve- slätten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Med hjälp av avancerade vapen tog IS kontrollen över Sinjar, som är  Yazidi-kurdernas Jersusalem den 2 augusti. 200 000 Yazidi-kurder lämnade allt och flydde till Sinjar-berget. En mänsklig tragedi utspelar sig nu inför våra ögon. Men det är inte första gången yazidierna utsätts för pogromer, deportationer och smutskastning i Syrien, Irak och Turkiet. De har kallats  djävulsdyrkare trots att världens första monoteiska religion har fötts hos yazidier. Alla stora världsreligioner har hämtat, för att inte säga stulit åtskilligt ur yezidiernas religion: Att be fem gånger om dagen, vallfärd till heliga platser, fasta och allmosa.

Yazidierna är just nu de mest förföljda i Mellanöstern och riskerar utrotning eftersom de inte anses tillhöra så kallade Bokens folk (Ahl al-Kitab). Bokens Folk  är en muslimsk term som betecknar anhängare till andra, äldre, närbesläktade monoteiska religioner såsom judendom, kristendom och Islam. Det är i skydd av denna term som jihadisterna i Islamiska Staten (IS) gör dem till måltavla just nu i mellanöstern.

Men sedan IS tog ”norra Irak” har svenska medier konsekvent (bortsett från Expressen 10 augusti) rapporterat osakligt och okunnigt. Och sällan har jag varit så ledsen på TTs inkompetens som i samband med rapporteringen av yazidi-tragedin.

Annons Annons

För det första har man nonchalerat yazidiernas kurdiska rötter trots att yazidier är urkurder och som talar den vackraste kurdiskan. I alla internationella medier påpekar man ständigt yazidiernas kurdiska identitet. Endast i svensk media agerar man annorlunda eftersom Armeniens regering påstår att yazidier är ett eget folk och är inte kurder. Orsak? Armenien vill minska sina medborgare med kurdisk bakgrund så att landet slipper  tillfredsställa kurdernas kulturella rättigheter. Det är olyckligt. Och svensk Wikipedia har köpt just denna version. Och svensk media orkar inte googla på engelska!

Att neka Yezidierna deras kurdiska identitet är som att ifrågasätta Jesus Kristus kristenhet!

Felen i medierapporteringen är så många. Låt mig ge några exempel. I strid mot att det federala Kurdistan är erkänd i den irakiska konstitutionen som just Kurdistan sedan mars 2004 väljer svensk media att kalla kurdernas land för Norra Irak.

Ännu värre är det när man kallar kurdiska soldater, Peshmerga, för ”Kurdisk milis.” Peshmerga är en erkänd försvarsstyrka enligt artikel 121 i den irakiska konstitutionen.

Trots att fler än 100 000 svenskar har kurdiska rötter råder mycket stor okunskap om kurder i de svenska redaktionerna. Vissa kurder är kristna, andra är judiska, några är yazidi och Zarathustra-anhängare. Ännu en gång: Långt ifrån alla kurder är muslimer såsom vissa påstår.

Avslutningsvis hoppas jag att svenska redaktörer och reportrar läser lite mer om folken i Mellanöstern som är en krutdurk.

KURDO BAKSI
Chefredaktör för Svartvitt och riksdagskandidat (mp)

Fler avsnitt
Fler videos