Gå direkt till textinnehållet

Bevakningen av invandring får underkänt

Många mediekonsumenter misstror journalistiken om invandring. Inte i något annat ämne är förtroendet för journalistiken så lågt som när det gäller rapporteringen om invandringsfrågorna. Det visar en undersökning SOM-institutet gjort för Institutet för Mediestudiers räkning. 

Allmänheten har generellt relativt högt förtroende för medier. Men förtroendet har en tydlig politisk slagsida. Det är högre bland rödgröna sympatisörer, lägre bland alliansväljare och lägst bland Sverigedemokraternas sympatisörer. Denna slagsida har dessutom ökat under de senaste årens migrationspräglade debatt. Det framgår i Institutet för Mediestudiers senaste bok Misstron mot medier.

Misstron mot journalistiken om just invandring sticker ut. Den är spridd i över hälften av befolkningen, långt utöver de som säger sig sympatiserar med Sverigedemokraterna. 33 procent av de svarande instämmer helt eller delvis i påståendet att svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring.

Förtroendet är även lågt för rapporteringen om brott.

Annons Annons

”Det är uppenbart att medierna har misslyckats att få förtroende för rapporteringen om invandringen. Därför krävs nu en ny och mer genomgripande diskussion om journalistikens och mediernas förhållningssätt i denna avgörande samhällsfråga”, säger Lars Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier i ett pressmeddelande.  

”Det är dags att på allvar diskutera om medierna under 2000-talet när det gäller migration och integration har agerat i strid med det konsekvensneutrala arbetssätt man normalt bekänner sig till”, säger han.

Högst förtroende har medborgarna för rapporteringen om sjukvården.

En längre presentation av undersökningen finns på dn.se.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos