Gå direkt till textinnehållet

Studentradio släcker FM-sändning

Sveriges största studentradio Radio AF lämnar närradiofrekvensen och fokuserar helt på webbradio.

Radio AF har sänt studentradio sedan november 1982 i FM-nätet på 99,1 MHz. Men från och med hösten 2014 släcks FM-sändningen.

”Vår målgrupp är studenter och unga, och de flesta unga i dag lyssnar på radio via smartphones och internet – inte genom ’gammelradio’ och FM, så det är en naturlig övergång”, påstår stationschefen Erik Adell i ett pressmeddelande.

Det är naturligtvis inte sant. Webbradiolyssnandet är mycket lågt jämfört med lyssnandet på ”gammelradio” även bland unga lyssnare, som Erik Adell påstår. De undersökningar som gjorts om webbradiolyssnandet visar att nästan 80 procent av den totala radiolyssnartiden bland personer i åldern 16-25 år är traditionell radio. Undersökningen Svenskarna och internet visar att i åldersgruppen 12-15 år är det cirka 70 procent och bland lyssnare äldre än 25 år är det en mycket liten andel som lyssnar på webbradio. Totalt är 88 procent av lyssnartiden traditionell radio. I undersökningen konstateras att radion har haft svårt att hitta sin publik på nätet.

Annons Annons

Hur tänkte ni nu, Erik Adell?
– Bland våra lyssnare i universitetsmiljön i Lund är det vanligare att lyssna på webbradio och podcasts än på FM-radio. Vi försöker hålla koll på våra lyssnare och vi ser ju att trafiken på vår sajt framför allt från mobiltelefoner har ökat enormt. När vi frågar studenter i Lund visar det sig att det är få som ens har en radio hemma, säger Erik Adell till Journalisten.

– Dessutom innebär övergången att vi kan nå fler. Vår FM-sändning är närradio medan nätet är tillgängligt för alla.

Fler avsnitt
Fler videos