”Kontinentalplattorna är i rörelse”
I den nya Europapodden med premiär i veckan ska SRs Johar Bendjelloul guida lyssnarna genom det europeiska supervalåret 2017, med bland annat val i Frankrike och Tyskland. ”Det är en ny världsordning vi ser. Europa kan se helt annorlunda ut i oktober”, säger Johar Bendjelloul.
Johar Bendjelloul, till vardags programledare i Studio Ett, blir nu också programledare i SRs nya podd Europapodden. Halvtimmeslånga program som läggs upp varje tisdag med start den 7 februari och slutdatum någon gång efter valet i Tyskland i slutet av september.
Varför en podd om Europapolitik?
– Vi är inne i ett år där så otroligt mycket kommer att avgöras när det gäller Europas framtid. Invanda fakta ställs på huvudet och kontinentalplattorna är i rörelse. Europa kan se helt annorlunda ut i oktober efter valen i Frankrike, Tyskland och Nederländerna. Samtidigt ska Europa försöka förhålla sig till Donald Trump. Vi börjar mer och mer förstå att det är en ny världsordning vi ser.
– Med utgångspunkt i valen ska vi försöka förstå den här otroligt snabbt föränderliga samtiden. Hur kommer den här nya världsordningen att se ut när högerpopulistiska och nationalistiska krafter växer sig starkare på båda sidorna om Atlanten? På våra morgonmöten nu virvlar det av idéer, eftersom det händer så fruktansvärt mycket. Det är vansinnigt nyhetsintensivt. Det är många intressanta händelser och utvecklingar som man inte får plats med. Då har vi ju möjligheten i den här podden att gå ner lite djupare i vad som händer i Frankrike, Tyskland och EUs bysantiska beslutsstrukturer.
Vilka medverkar i podden?
– I grunden är det medarbetare på Sveriges Radio som kommer att medverka, bland andra kulturjournalisten Gunnar Bolin och EU-reportern Susanne Palme. Vi har mycket kompetens på Sveriges Radio i form av korrespondenter och utrikeskommentatorer. Men det kommer att vara många röster som hörs. Vi kommer att utveckla formatet medan vi sänder, kan man säga.
Kommer du att göra intervjuer med berörda parter, politiker i de aktuella länderna till exempel, eller blir det svårt på grund av språket?
– Ja… det är ett bra tips. Vi får se. Jag hoppas det. Intervjuer är ju det jag pysslar med. Vi vet inte riktigt än faktiskt. Formen kommer att sätta sig efterhand. Det kommer ett program varje vecka så vi har många program på oss.
Programmen ska vara 30 minuter, är inte det lite kort för en podd?
– Vi har tänkt oss att det ska vara en halvtimme, alltså något mer kompakta program med hög densitet, än andra poddar. Det finns ju en tendens i poddvärlden att journalister tycker ”O, vad härligt, nu får jag äntligen prata till punkt.” Då sväller formaten. Jag ser själv i min egen poddspelare att jag har otroligt många poddar som jag inte hunnit lyssna klart på. Jag tror att det finns en poäng med att vara lite stramare.
Frågor om högerpopulism, Trump och Le Pen väcker ofta starka reaktioner i bland annat sociala medier och kan vara svåra att hantera i en diskussion. Hur ska ni hålla balansen i podden?
– Vi får hålla huvudet kallt och försöka spegla så många röster och perspektiv som möjligt. Vi har våra klassiska journalistiska verktyg som jag tycker fungerar rätt bra för att få bra balans. De är fortfarande giltiga: Hör båda sidor och låt alla få framföra sina bästa argument, fundera på vad du själv har för position, och tänk på orden och vad de signalerar.
Inför valet i USA fick svenska medier en del kritik för hur man hade bevakat Donald Trump, och även nu efter valet. Har ni funderat något på den kritiken?
– Det är få saker vi tänker mer på; hur vi gjorde och vad vi kan göra annorlunda. Nyckeln, återigen, är en mångfald av röster.
Vad kommer första programmet att handla om?
– Det kommer att bli Frankriketungt eftersom valupptakten drar igång, men programmen kommer att se olika ut framöver.
Drar du ner någonting på engagemanget i Studio Ett för att kunna ägna mer tid åt Europapodden?
– Något litet, ja. Inte jättemycket.
Det låter som att det blir ett övertidstungt år du har framför dig?
– Det kommer att bli en vår när mitt dygn måste ha minst 30 timmar.