Gå direkt till textinnehållet

Kolumnist riskerar 15 års fängelse för uttalanden i CNN

Den ryska exilförfattaren och Washington Post-kolumnisten Vladimir Kara-Murza hotas av 15 års fängelse i Ryssland efter att ha kallat Putinstyret ”en mördarregim” i en CNN-intervju.

Vladimir Kara-Muzra, 40 år, är en regimkritisk rysk författare och intellektuell som lever i USA med sin familj. Washington Post rapporterar att han greps förra veckan utanför sin bostad i Moskva efter att ha gett en intervju till CNN där han förutspådde att Rysslands invasion av Ukraina skulle leda till Putins fall. ”Den är inte bara korrupt, den är inte bara kleptokratisk, den är inte bara auktoritärt”, sade han om Putins regering; ”Det är en mördarregim. Det är viktigt att säga det högt.”

Vladimir Kara-Muzra har enligt ryska myndigheter “spridit avsiktligt falsk information [om] Ryska federationens militära styrkor” som ”orsakar betydande skada för Ryska federationens intressen”.

Ryssland antog i början av mars en ny lag som ger upp till tio års fängelse för den sprider ”falska nyheter” om den ryska armén och upp till 15 års fängelse om uppgifterna får ”allvarliga konsekvenser”. Såvitt känt är det första gången lagen används för att åtala någon för uttalanden gjorda i ett internationellt mediehus.

Fler videos
Fler avsnitt