Jonas Nordling tårgasades i Ramallah
Israeliska gränsvakter besköt i lördags Internationella Journalistfederationens styrelse med tårgasgranater i Ramallah, Västbanken. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling var på plats.
IFJs styrelse som sammanträder en gång i halvåret hade denna gång sitt möte i Ramallah. Jonas Nordling som sitter i styrelsen berättar om lördagens händelser:
– IFJ verkar för pressfrihet och goda villkor för världens journalister och styrelsen brukar uppmärksamma förhållandena på de platser där vi sammanträder. Därför tog vi en paus från mötet för att genomföra en fredlig manifestation tillsammans med det palestinska Journalistförbundet för att uppmärksamma de palestinska journalisternas svårigheter att röra sig fritt i regionen, inte minst orsakat av att Israel inte erkänner det internationella presskortet. Planen var att vandra ett par hundra meter till en så kallad checkpoint där vi skulle stanna i en stillsam manifestation för pressfriheten och journalisters rätt att röra sig fritt i regionen genom att vifta med våra presskort, iklädda pressvästar. Men innan vi kom närmare än cirka hundra meter sköt de israeliska gränsvakterna flera tårgasgranater mot oss, varpå vi fick retirera undan gasen, säger Jonas Nordling.
Jonas Nordling menar att attacken var en överreaktion från israeliskt håll men att det inträffade samtidigt väl illustrerar den rådande situationen för journalister i området.
Hur är arbetsförhållandena för palestinska journalister i dagsläget?
– Bortsett från arbetsmiljöer som kräver stridsutrustningar för de palestinska journalisterna så har de dessutom långt kvar till full pressfrihet i det egna landet, vilket vi också påpekade för den palestinske presidenten Abbas då vår delegation träffade honom senare samma dag, berättar Jonas Nordling.
IFJ skrev på lördagen ett öppet brev till Israels premiärminister – också skickat till FNs respektive Unescos generalsekreterare. IFJ kräver ett omedelbart svar efter attacken och fördömer kraftigt Israels angrepp på yttrande- och mötesfriheten. ”Ingen demokratisk stat värdig namnet kan agera så här”, skriver organisationen.
IFJ representerar 600 000 journalister i 146 länder.