Frilansar ges rätt att förhandla kollektivt om arvoden
Europarådets ministerkommitté ger det irländska journalistförbundet rätt att förhandla kollektivt för egenanställda frilansar. ”Jag är försiktigt positiv. Men det är inte säkert att det påverkar situationen i Sverige”, säger Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif.
Med röstsiffrorna 11-2 kom Europarådets ministerkommitté igår fram till att kollektiva avtalsförhandlingar för egenföretagare inte strider mot den europeiska sociala stadgan. Beslutet innebär att de länder som ratificerat stadgan, däribland Sverige, inte kan förhindra fackliga organisationer att förhandla kollektivt för medlemmar som är egenföretagare, om till exempel minimiarvoden.
Frågan har drivits sedan 2016 av fyra irländska fackförbund, bland dem det irländska journalistförbundet NUJ, samt av den irländska fackliga centralorganisationen ICTU.
De irländska arbetsgivarparterna Provincial Newspapers Association of Ireland, RNPAI, och Dublin Newspapers Management Committee, samt enskilda irländska tidningar, har vägrat att förhandla med det irländska journalistförbundet NUJ om minimiarvoden för frilansjournalister, med hänvisning till konkurrenslagstiftningen.
Nu ger alltså Europarådets ministerkommitté NUJ rätt – arbetsgivaren kan inte luta sig mot konkurrenslagar för att vägra förhandla med facket.
– Vi ska analysera beslutet men det jag kan säga nu är att det verkar bra. Jag är försiktigt positiv. Men det är inte säkert att det påverkar situationen i Sverige, säger Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif till Journalisten.
Orsaken är att arbetsgivarparten i Sverige inte har hävdat att konkurrenslagstiftningen som skäl för att inte förhandla frilansarvoden.
– Därför är det svårt att säga om det kommer att få någon effekt här. Vår motpart vill helt enkelt inte förhandla och så har det varit sedan 1970-talet, säger Johan Lif.
Europeiska fackliga samorganisationen (EFS) uppmanar nu EU-kommissionen att ge tydliga riktlinjer till EUs medlemsstater för hur beslutet i ministerkommittén ska implementeras.
”Konkurrenslagarna måste vara hårda mot de starka och mjuka mot de svaga. Vi behöver regler för att stoppa karteller och för att stoppa konkurrenshämmande praxis från monopolföretag – inte för att hindra egenföretagare att organisera sig och förhandla rättvisa ersättningar och arbetsvillkor”, säger Thiébaut Weber, sekreterare i Europeiska fackliga samorganisationen, i en kommentar.