Gå direkt till textinnehållet
Dalmar Namazi filmar Ibrahim Yousif utanför hans va som är inred till frisörsalong.
”Jättebra, jättebra, nu kan du den, nu tar vi den en gång till!”, manar Dalmar Namazi. Frisören Ibrahim Yousif gör som han säger.
Foto: Tor Johnsson

Rapport från ”mellanförskapet”

REPORTAGE Dalmar Namazi hade varken journalistutbildning eller erfarenhet när han landade ett fast jobb på SVT Väst. Idag gör han nyhet­er för tonåringar på SVT:s och UR:s nya satsning Nyhetskoll. Han vill att unga i ”mellanförskap” ska kunna se honom på tv och tänka: jag kan också göra det där.

Exklusivt för dig som är prenumerant eller medlem i Journalistförbundet.

Rosersbergs industriområde norr om Stockholm, en krispig vinterförmiddag. En ung man, nej två, rör sig in och ut ur en vit skåpbil. En av dem filmar.

– Ta det igen, men prata som när du pratar med dina kunder!

Dalmar Namazi instruerar och Ibrahim Yousif tar tålmodigt om sina säg gång på gång. Den 21-årige Yousif har gjort sig ett namn som frisören ”Ibbe Kutz”. Allt startade med hans mobila skåpbilssalong. Idag klipper han det svenska herrlandslaget i fotboll – flygs till och med ned till deras landskamper.

Dalmar Namazi filmar Ibrahim Yousif i hans van som är inred till frisörsalong.
Dalmar Namazi och Ibrahim Yousif är uppvuxna på samma gård i Angered, med åtta års mellanrum. De återknöt kontakten nyligen, på Instagram där ”Ibbe Kutz” har 4 000 följare och ”SVTDalmar” runt tusen. Foto: Tor Johnsson

– Alexander Isak är den absolut petigaste i landslaget! avslöjar ”Ibbe” för Dalmars kamera.

Han får berätta hur han lyckades ta sig dit han är, vad som var avgörande för honom som 14-åring, och vilka råd han har till unga med drömmar.

– Bit ihop, jobba hårt, dag ut och dag in, säger Ibrahim Yousif med blicken i kameran.

– Jättebra, nu kan du den, nu tar vi den en gång till!

Ibrahim ”Ibbe” Yousif är inte den enda framgångssagan som Dalmar Namazi lyft.

Dalmar Namazi

Ålder: 29

Bor: Just flyttat ihop med sin flickvän, i södra Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i Storbritannien och Angered, Göteborg. Master of Arts i psykologi från universitetet i Aberdeen, Skottland. Jobbat flera år som ungdomsbehandlare inom
socialförvaltningen i Göteborg.

Roll: Videoreporter på SVT Nyheter Angered, vikariat på Rapport, nu långtidsutlånad till Nyhetskoll.

Drivkraft: Göra
public service mer inkluderande för personer med utländsk bakgrund. ”Jag vill få dem att känna sig som en del av majoritetssamhället, ’jag är svensk’.”

– Vi bor i ett samhälle där det ständigt påminns om att någon annan just nu åker jetski i Dubai eller har skaffat en fet guldkedja eller de finaste märkeskläderna. Det pumpas in dagligen, och unga killar sitter i sitt rum och vejpar och kollar på porr och grejer som bara ger korta dopaminkickar och får dem att må dåligt. Det är de personerna jag vill nå med de här sakerna. Barn till invandrare är ofta drivna och målmedvetna, och ärver inte sällan klassresan deras föräldrar inte kunde göra, förklarar han.

Han känner delvis igen sig i ”mellanförskapet” och viljan att resa klassmässigt. Men inte för att göra sina föräldrar stolta, de som utbildade sig i Storbritannien i vuxen ålder men inte fått jobb som matchar examen i Sverige.

– För mig handlar det om att jag vill göra det mina föräldrar aldrig fick göra. Nyttja de förutsättningar jag har fått.

Familjen levde på små medel under hans barndom men föräldrarna gav honom tron att han kan göra allt han vill.

– De gav mig self worth utöver pengar eller status och såna grejer. Det är grunden i allt skulle jag säga. Jag tror att många i förorter saknar känslan av att man är någon trots att man inte ingår i majoritetssamhället. Att man är viktig trots att man kanske inte är svensk.

Självkänslan och en ”go-getter”-attityd gjorde att han våren 2022 sökte jobb på SVT Nyheters Angeredsredaktion – Göteborgsförorten där han bott under delar av uppväxten. Han saknade både journalistutbildning och erfarenhet, men ringde upp redaktionschefen Anton Svendsen och förklarade att han hade idéer som skulle förändra SVT:s lokaljournalistik.

– Främst ville jag se ett annat format, lokalnyheterna var så långsamma. Ett annat bildberättande.

Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar – Nyhetskoll, bakom kameran. Foto: Tor Johnsson

Han fick jobbet, en fast anställning, och lokalnyheterna blev hans skola, en handfast sådan.

– Jag visste inte vad en påa var, fattade inte vinkling. Det jag hade var en mobiltelefon och förmågan att gå fram och snacka med folk. Jag har haft otroligt mycket impostor syndrome på SVT.

SVT Västs Anton Svendsen har förblivit en ”ovärderlig” och helt avgörande mentor, säger Dalmar Namazi.

– Genom hela min resa har han hjälpt mig att hitta rätt väg och stått vid min sida. Han har stöttat mig när jag gjort misstag, backat mig när jag fått kritik, utsatts för rasistiska påhopp och blivit uthängd på sociala medier.

Med en somalisk mamma och iransk pappa talar Dalmar Namazi två stora invandrarspråk flytande. Det öppnar dörrar till intervjupersoner med annan bakgrund än svensk.

– Jag brukar få deras förtroende ganska fort. Och inte bara hos personer med somalisk eller persisk bakgrund, även om de såklart blir glada när man pratar deras hemspråk.

Ett tidigt inslag han gjorde på SVT Angered började med att han gick fram till några killar som stod utanför sitt klassrum och rökte marijuana. ”Ska du ha lite?”, frågade de. Dalmar Namazi förklarade att han var journalist, och fick filma dem anonymiserade.

– Skolan visade sig lida av en tystnadskultur kring elevernas drogbruk. Storyn växte. Då fattade jag vad en vinkel var, en ansvarsintervju.

Nu är han reporter på SVT Nyheters och UR:s satsning Nyhets-koll. Målgruppen är omvittnat svår: 14-19-åringarna, de som vuxit ur Lilla Aktuellt men inte hittat till SVT Nyheter.

Dalmar Namazi och de andra reportrarna på SVT:s nyheskoll är inne i SVT:s fotostudio. I en paus visar Dalmar kollegan Tea Lange några breakdance-moves.
Vinjettfotografering inför lanseringen av Nyhetskoll. Dalmar Namazi passar på att försöka lära kollegan Tea Lange breakdance. Foto: Tor Johnsson

– Det är svårt att träffa rätt men det känns jättebra överlag, det är public service, det finns ett brett utbud av ämnen och intervjupersoner. Och våra tittare är framtiden, säger Dalmar Namazi.

Redaktionen är ung, med sex reportrar i åldrarna 24-32 som ofta syns i klippen eftersom målgruppen enligt SVTs undersökningar vill ha ”ett profildrivet berättande”. Dalmar Namazi rör sig allra helst utanför tv-huset.

– Om jag ska synas gör jag det hellre i en miljö som gemene man kanske inte kommer ut till så mycket. Eller träffar unga personer som har intressanta idéer.

Dalmar Namazi sitter vid sin dator i ett kontorslandskap.
Nyhetskolls redaktion finns mitt emellan SVT och UR, på Gärdet i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Från uppväxten i Angered vet han att många med utlandsfödda föräldrar inte konsumerar svenska medier.

– Där finns otroligt mycket förutfattade meningar om journalister. Och många fördomar, som att SVT styrs av mäktiga personer från utlandet. Jag försöker alltid ha i bakhuvudet att göra en inkluderande journalistik.

Nyhetskoll

SVT Nyheters och UR:s nyhetssatsning mot tonåringar.
Dagliga inslag och klipp på SVT.se och i sociala medier (Tiktok, Youtube, Snapchat), och ett veckoprogram riktat mot högstadielärare på UR Play.
Startade i januari 2025 och har ambitionen att bli långvarigt.

11 journalister jobbar på redaktionen, varav sex videoreportrar och en reporter inriktad på publikdialog.

Han började sin journalistbana med en mobiltelefon och förmåga att prata med folk – det är fortsatt hans styrka tror han, och pekar på sina tidigare psykologistudier.

– Jag tror jag har en annan approach än många journalister. Jag vill lära känna personerna jag skildrar, jag tror det är därför jag släpps in. Jag upprätthåller relationer utanför jobbtid för att hinna, har tålamod, och pratar väldigt mycket med mina case.

– Och mitt utseende hjälper, det måste jag erkänna. Jag har fått höra ”Mannen, är det SVT eller Dödspatrullen?” när jag kliver ur en SVT-bil. Det är både kul och sorgligt att folk inte tror att jag jobbar på SVT.

I industriområdet i Rosersberg är Dalmar Namazi till sist nöjd, han har fått de säg och bilder han vill ha, som ska klippas ihop med and-ra delar till ett fem minuter långt inslag. Han ringer efter en taxi åt Ibrahim Yousif som backar tillbaka sin mobila salong på långtidsparkeringen.

Dalmar Namazi filmar Ibrahim Yousif i hans “cut truck”. Det går åt många bilder för att göra ett inslag som ska locka den yngre målgruppen. Foto: Tor Johnsson

Det är inte Ibrahim Yousifs första intervju – som stjärnfrisör han har medverkat i P4, ”en massa podcasts” och Fotbollsmorgon.

– Dalmar är smidig. Och han kan läsa av, ”låt oss ta en sista take”, recenserar han Nyhetskolls utsända.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.