Yukiko Duke

5 mars, 2018 | blir ny fast kritiker på Svenska Dagbladet Kultur.

Yukiko Duke har en mångårig bakgrund som författare, översättare, kritiker, programledare och konstnärlig ledare för festivalen Stockholm Literature. Hon har bland annat varit verksam som kritiker på SVT och är redaktör på Vi Läser.

Negra Efendic

FOTO: Sofia Runarsdotter 13 september, 2017 | är en av nio som tilldelats litterärt arbetsstipendium av Natur & Kultur.

Hon ska skriva en roman om flyktens konsekvenser. Handlingen kretsar kring en efterlängtad frihet som är frigörande och samtidigt skrämmande. Karaktärerna är sökande gränsvarelser i ett mellanförskap i sitt nya hemland.
Övriga stipendiater:
Gellert Tamas ska arbeta med ett bokprojekt som med utgångspunkt i en släkthistoria ska skildra Europas nutidshistoria med tonvikt på 1900-talet, där individuella livsöden vävs in i en större historisk kontext av utveckling, krig och konflikter samt flyktingskapets villkor.
Jojje Olsson ska skriva en bok om Gui Minhai och Peter Dahlin, två svenskar som kidnappats av kinesiska myndigheter.
Hana Al-Khamri är uppvuxen i Saudiarabien och inledde sin journalistiska bana på en tidningsredaktion med könssegregerade lokaler där alla kontakt med manliga kollegor skedde per mejl och telefon. Med utgångspunkt i personliga erfarenheter skriver hon en bok om de saudiska kvinnor som vågar trotsa samhällets strukturer för att arbeta med journalistik.
Yukiko Duke Bergman ska skriva om de fruktade wokou-piraterna som från 400-talet fram till 1600-talet härskade över farvattnen mellan Japan, Korea och Kina.
Inger Östman ska skriva en reportagebok om ett okänt kvinnoöde som påverkat bilden av Finland och Sverige.
Nina Wähä skriver en släktkrönika som utspelar sig i finska Tornedalen.
Eva-Marie Liffner skriver om Johan Ferber som var amiralitetsapotekare i den nya staden Karlskrona under tidigt 1700-tal.
Pär Hansson ska genomföra ett litterärt projekt utifrån möten med samiska vänner i Sápmi.

Yukiko Duke

FOTO: Anna Widoff 9 mars, 2016 | har tilldelats Kerstin M Lundberg-priset.

Priset, på 50 000 kronor är instiftat som en hyllning till kulturjournalisten med samma namn och ska gå till en journalist som "med kulturjournalistikens uttrycksmedel och stilistisk skärpa, breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige". Yukiko Duke är översättare, journalist, redaktör och programledare. Hon har tidigare bland annat arbetat som journalist och nyhetsankare för TV i Japan, varit programledare och reporter för Kvällsöppet och Röda rummet, varit krönikör i Tidningen Vi och Icakuriren. Hon är litteraturrecensent och redaktör för Vi läser. Hon får utmärkelsen med motiveringen: "För att hon med stort engagemang och stilsäker journalistik vidgar våra litterära vyer".

Yukiko Duke Bergman

5 mars, 2014 | har av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse fått ett stipendium på 185 000 kronor för att skriva om Japan.

Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse är en privat stiftelse vars huvudsakliga ändamål är att "allmänt främja vetenskaplig forskning". Stiftelsen grundades 1947 av generalkonsul Axel Ax:son Johnson (1876-1958) tillsammans med hans fru Margaret (1877-1966).

Yukiko Duke

24 oktober, 2011 | blir ny redaktör på Vi läser.

Hon kommer närmast från jobbet som vikarierande kulturredaktör på Tidningen Vi. När Nina Solomin kommer tillbaka till den tjänsten från sin föräldraledighet övergår Yukiko Duke till Vi läser. Jonas Eklöf, som det senaste halvåret varit tillförordnad redaktionschef på Vi läser blir ordinarie redaktionschef.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies