Gå direkt till textinnehållet

”Jobbigt att inte kunna vara anonym”

Hon drömde om att resa världen runt och jobba för FN, men det har än så länge fått stå kvar på att göra-listan. I stället har Matilda Eriksson Rehnberg för SR Dalarna avslöjat myglet bakom skid-VM, fällt företag som fuskat med flygsäkerheten och vunnit en guldspade.

Under gymnasietiden gick Matilda Eriksson Rehnberg med i en lokal FN-förening som åkte till Kenya för att se hur organisationen arbetade. På den tiden var målet fortfarande att en dag jobba för FN – om hon inte skulle bli advokat eller inredningsarkitekt. Men på plats i Kenya insåg hon att det där nog aldrig skulle passa henne.
– Det var kaos överallt, det kändes inte som att FN fungerade så bra och vi hörde historier om korruption. Så då kom jag på att det är bättre att bli journalist och skriva om problemen, säger Matilda Eriksson Rehnberg.

Ett år efter studenten började hon plugga på JMK med drömmar om att skriva och efter utbildningen hamnade hon på Dala-Demokraten för sitt första riktiga sommarjobb, som lokalredaktör i Mora, Orsa och Älvdalen. Till SR Dalarnas redaktion kom hon för åtta år sedan, först som sommarvikarie i Mora. Matilda är glad, trevlig, personlig men sällan privat när vi träffas. Att bli intervjuad är en ny erfarenhet säger hon när vi ses på restaurang Kopparhattens uteservering, vid den ringlande ån i centrala Falun.
– Att berätta mycket om mig själv och vara spontan i radion är inte riktigt min grej, så jag har aldrig haft någon dröm om att bli programledare.

Om en chef lägger sig i för mycket kan det till och med störa mer än det hjälper henne i arbetet.
– I och med att jag satt i lilla Mora själv i flera år som ensamredaktör så blev det också att jag fick lov att göra det mesta själv. Man hade lite telefonkontakt med redaktionen ibland men det var inte att man kunde bolla så där supermycket, säger hon.

Själv beskriver Matilda sin bästa egenskap som nyfikenheten. Hon har ibland svårt att göra lite enklare, kortare jobb, eftersom hon hela tiden undrar hur det är med alla de där and­ra detaljerna som hon inte fick svar på.
– Jag är nog också ganska envis av mig, vet jag att uppgiften finns någonstans så gäller det bara att veta hur jag får fram den.

Foto: Tor Johnsson

 

 

 

Ett tillfälle när den där envisheten kom till användning var inslagen om spelet bakom skid-VM i hemstaden Falun, vilket ledde till en guldspade 2015 för bästa lokalradio tillsammans med kollegan Erik Jerdén. Med hjälp av mejlloggar kunde Matilda och Erik visa hur VM-organisationen trixat med bolag för att slippa upphandlingslagen, inskränkt öppenheten och försvårat för medierna att granska dem.

Allt började med att de satt på redaktionen och reagerade på alla glada pressmeddelanden som kom från VM-organisationen, hur mycket pengar de skulle tjäna och hur bra allt skulle gå, samtidigt som kostnaderna hela tiden sköt i höjden för mästerskapen.
– Det blev bara dyrare och dyrare och det kändes som att något var lurt med hela grejen. Just att de konstruerat ett VM-bolag där man inte fick ut alla handlingar, fast de sagt att de skulle vara så öppna med allt, det var konstigt, säger Matilda.

Till en början drog Matilda igång grävarbetet på egen hand genom att begära ut mejlloggar från kommunanställda som hon trodde hade kommunicerat med VM-bolagets VD, som var en av personerna hon ville titta närmare på. Loggarnas ämnesrad var ofta ganska diffusa och det var svårt att se vad det handlade om så hon begärde ut allt. Efter att hon läst igenom 200 mejl och hittat en rad misstänkta oegentligheter visste hon att här finns det inslag att göra.

Eftersom det var kort om tid till VM-premiären och mycket material att gå igenom fick hon hjälp att ro det i land av Erik Jerdén. De bestämde sig för att främst fokusera på hur de konstruerat VM-bolaget för att kringgå lagen om offentliga upphandlingar, hur bolaget låtit kommunen betala för fakturor som de själva skulle ha stått för, samt den dåliga insynen trots allt prat om öppenhet.

– Det fanns egentligen mycket mer, men det var detta vi hann göra, säger Matilda.

Att gräva på en liten ort kan vara pressande. Kort efter inslagen publicerats hamnade exempelvis Matilda i samma orienteringsgrupp som kommunalrådets fru och då dröjde det inte länge innan kommunalrådet också dök upp under träningspassen. När vi sitter på Kopparhatten går också kommunalrådet, som hamnade i mitten av härvan, förbi uteserveringen, på en armlängds avstånd från oss.
– Han skrev jättearga inlägg på sin Facebook. Egentligen var det ingen kritik mot oss utan handlade mer om hur Tankesmedjan i P3 plockat upp det hela och gjort en parodi på hela granskningen. Men det var som att han blev arg på oss, och då fick vi gå in i den tråden och försvara oss lite.

Är det något som taggar dig, att anonymiteten inte finns på en mindre ort?
– Nej, jag tycker det är jobbigt. Det är nog bara fördelar att vara på en större ort. Men det var ännu värre i Mora där det bara fanns en Ica, man hade en politiker framför sig och en bakom sig i kön, minns hon.

Förutom en Guldspade och stort intresse på orten ledde VM-grävet till att Konkurrensverket och kommunens revisorer granskade affären, de sistnämndas slutsats blev bland annat att VM-bolaget ska betala tillbaka 3,7 miljoner kronor till kommunen för hyra av ett omdebatterat vindnät. Kommunen ska också skapa nya rutiner för kommunala bolag för att säkerställa att de eller kommunen inte bryter mot lagen om upphandling (LOU) i framtiden.

Matilda har även varit nominerad till en guldspade 2014 för ett jobb om flygsäkerhet vid det estniska bolaget Avies som flög i Dalarna. Där kunde hon visa på allvarliga tekniska fel på flera av de flygplan som trafikerar länet. Med hjälp av källor inne i bolaget kunde hon belysa oviljan hos operatören att sköta underhållet på planen med brister som felinstallerade motorer och underliga, i vissa fall inte godkända reparationer, som gjorts på vingarna.
Hon kollade upp vilka som jobbade åt bolaget och kontaktade dem. Först ville ingen prata.
– Fast jag hörde på dem att jag nog var rätt ute. Då åkte jag ut till hangaren där de flesta av dem jobbade och gick in pratade lite allmänt med dem, ”jaha kan ni visa lite vad ni gör här då”. De fattade såklart varför jag var där men vi pratade inget om det just då. Sen kom vi på redaktionen på idén att vi skulle skicka ut en enkät till alla istället. En del tycker väl det är enklare att skriva, och det var då det lossnade.

Vanliga enkäter hem i brevlådan med svarskuvert till SR Dalarna blev alltså lösningen. Där frågade hon saker som ”Har du sett den här typen av fel på flygplanen?” eller ”Har ni någon gång skickat iväg ett flyg som inte varit helt okej?”. Granskningen ledde till att hela bolaget så småningom gick i konkurs.
– De förlorade sina kontrakt med ett annat bolag i Dalarna och Transportstyrelsen satte flygförbud på vissa av flygplanen. Flera anställda sökte nya jobb när de märkte vart det barkade, men de som berättade tyckte det var ett skitbolag och att det som hände var farligt.

Har de här guldspade-jobben förändrat något för dig?
– Att man vinner en guldspade betyder inte att någon ringt och erbjudit mig en massa jobb. Jag trivs jättebra i Falun och har en jättebra redaktion, men visst kanske det skulle vara kul att jobba mer riks? Jag vet inte. Det där är tudelat.

FAKTA:

MATILDA ERIKSSON REHNBERG
Ålder: 32
Familj: Mamma och syster
Bor: Falun
Karriär: Cision, Dala-Demokraten, SVT Östnytt och sedan åtta år SR Dalarna.
Drivkraft: ”Skulle nog säga att det är en kombination av nyfikenhet, samhällsengagemang och tävlingsinstinkt.”

Fler avsnitt