Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

”Jag är så förälskad i mitt yrke”

Folk omkring honom skrattade när nyanlände Khaled Alesmael sa att han ville jobba som journalist i Sverige. Men ett halvår efter uppehållstillståndet skrev han kontrakt – med Uppdrag granskning.

Våren 2014. Tre år efter att de landsomfattande folkliga protesterna mot Assadregimen inletts, som skulle övergå i kaotiskt och blodigt inbördeskrig, hade den syriska journalisten Khaled Alesmaels pass gått ut. På det syriska konsulatet i Istanbul fick han beskedet att nya resehandlingar skulle beviljas först om han gjorde militärtjänst.
– Döda din familj, skulle det betyda i mitt fall. Jag hade inget val annat än att fly.
En junidag 2014 anlände han till Malmö. Migrationsverket registrerade hans fingeravtryck och satte honom på en buss mot lilla småländska Åseda. Sedan vidare till Lenhovda. Khaled Alesmael valde Sverige eftersom många syrier före honom hade flytt hit. Han tänkte: de behöver en röst. En journalist som kan tala för dem.
Journalistiken fanns där sedan tidiga år. Som nioåring hade Khaled Alesmael gjort statlig barnradio och drömt om att bli korrespondent för den Parisbaserade och i Mellanöstern omåttligt populära kanalen Radio Monte Carlo. Efter engelskstudier i Damaskus återvände han till radion, och fick i uppdrag att etablera den nya musik- och underhållningskanalen Syria Tomorrow. Eftersom en oberoende nyhetsjournalistik inte var tillåten riktade han in sig på mer harmlösa kulturfrågor. Men en workshop 2008, arrangerad av BBC och FN-organet UNDP, tillät honom att gå djupare. Hans reportage om luftföroreningar i Damaskus fick pris, och Khaled Alesmael fick blodad tand.
– Det var första gången jag kände mig som en riktig journalist, som gjorde något intressant och seriöst, säger han.
Reportaget ledde vidare till att Radio Monte Carlo kontrakterade honom som Damaskuskorrespondent – barndomsdrömmen blev sann.
Samtidigt fortsatte regimens hårda kontroll av landets journalister. 2011, i samband med den folkliga resningen mot diktatorn Bashar al-Assad, lämnade Khaled Alesmael sitt jobb på Syria Tomorrow. Han kunde inte leva med att behöva sända ut Assads tal och kommentera dem på ett positivt sätt, inte heller med att kalla de protesterande massorna för ”terrorister”. Året därpå såg han sig nödd att gå under jorden efter att i Radio Monte Carlo ha benämnt den folkliga resningen ”revolutionen”.
I några år levde han under myndigheternas radar, samtidigt som han för UNDP utbildade unga medborgarjournalister i journalistik. Han hjälpte till att öppna sex oberoende radiostationer varav två finns kvar. Han är stolt över dem och glad över att ha fått träffa eldsjälarna bakom dem:
– Många är väldigt modiga. Modigare än jag.
Tillbaka till de småländska skogarna. Khaled Alesmael tillbringade nio månader på asylboendena i småorterna utanför Växjö. När han tänkte på framtiden såg han bara en sak: att fortsätta jobba som journalist. Alla han berättade det för avrådde, det fanns knappt några journalistjobb i Sverige och han borde byta yrke. I februari 2015 fick han uppehållstillstånd och satt i möte med Migrationsverket.
– När jag sa att jag ville jobba på SR eller SVT skrattade kvinnan åt mig. Känslan var ”this is too much, honey”. Hon sa att det nog skulle bli svårt, men önskade mig all lycka till.
Men ett halvår senare skrev Khaled Alesmael på sitt första jobbkontrakt i Sverige, med det krävande prestigeprogrammet på SVT, Uppdrag granskning.

(…)

Läs hela intervjun med Khaled Alesmael i Journalisten nr 4/2016. Teckna din prenumeration här.

Fler avsnitt
Fler videos