Gå direkt till textinnehållet

Zamanjournalisternas ”brott”: Egenannons med bebis

Rättegången mot 31 journalister på den nu nedlagda turkiska tidningen Zaman är igång. En kollega till dem berättar om de absurda detaljerna i åtalet.

Turkiets största dagstidning Zaman togs i mars 2016 över av staten i en våldsam räd. Det skedde fem månader före den misslyckade statskuppen i Turkiet i juli samma år. Trots det anklagades ett stort antal av tidningens journalister direkt efter kuppförsöket för att ha försökt störta regeringen med sin journalistik. Det skriver journalisten Selcuk Gultasli, som var Zamans Brysselkorrespondent, i EU Observer.

Selcuk Gultasli berättar om absurditeten i åtalet mot de forna kollegerna. En central del i det 64 sidor långa åtalet är, skriver Gultasli, en bebis som förekom i en egenannons på Zamans sajt i oktober 2015. Annonsen visar en stadskärna där sirener hörs, följt av en bild på en leende bebis.

Enligt åtalet ”kan det inte vara en slump” att reklamen började visas exakt nio månader och tio dagar före statskuppsförsöket. Egenannonsen ska alltså ha förutspått kuppförsöket och bevisa Zamanjournalisternas del i detta, enligt åtalets logik.

Annons Annons

Inga vapen eller andra bevis har återfunnits hos någon av de åtalade. Däremot finner åklagaren att de genom vad de skrivit journalistiskt bland annat ”kränkt politiska ledares rättigheter” – ett nytt brott i landet.

Åklagaren yrkar på tre livstidsdomar för var och en av de åtalade journalisterna, skriver Selcuk Gultasli.

Fler avsnitt
Fler videos