Yttrandefrihetsexpert sågar Region Gotlands agerande

30 januari, 2018

Nazistiska nordiska motståndsrörelsen (NMRs) vara eller icke vara i Almedalen bör enbart vara en polisiär fråga, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. ”Region Gotland ska inte blanda sig i det här” säger han.

I förra veckan lämnade NMR in en ansökan om tillstånd enligt ordningslagen om att få delta i Almedalsveckan och polisen har skickat ansökan på remiss till Region Gotland. NMR vill hyra samma plats som förra året för att under tre dagar arrangera debatter, hålla tal och seminarier, skriver Hela Gotland.

Tekniska nämnden på Gotland har tidigare gjort en översyn av reglerna för Almedalsveckan för att se om ”platsutnyttjande kan begränsas till endast fridsamma, fredliga och demokratiska yttringar”. Slutsatsen blev att det är mycket svårt.

Nils Funcke är kritisk till politikernas agerande.

”Politikerna på Gotland kan driva opinion mot NMR, men det är polisen som ska pröva ansökan. Jag blir djupt bekymrad när politiker vill vässa lagstiftningen för att stoppa oönskade åsikter. Vi riskerar att få lokala kungadömen där en åsikt kan gå bra i Mora men stoppas på Gotland”, säger Nils Funcke till sajten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies