Gå direkt till textinnehållet

Yttrandefrihetsexpert sågar Region Gotlands agerande

Nazistiska nordiska motståndsrörelsen (NMRs) vara eller icke vara i Almedalen bör enbart vara en polisiär fråga, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. ”Region Gotland ska inte blanda sig i det här” säger han.

I förra veckan lämnade NMR in en ansökan om tillstånd enligt ordningslagen om att få delta i Almedalsveckan och polisen har skickat ansökan på remiss till Region Gotland. NMR vill hyra samma plats som förra året för att under tre dagar arrangera debatter, hålla tal och seminarier, skriver Hela Gotland.

Tekniska nämnden på Gotland har tidigare gjort en översyn av reglerna för Almedalsveckan för att se om ”platsutnyttjande kan begränsas till endast fridsamma, fredliga och demokratiska yttringar”. Slutsatsen blev att det är mycket svårt.

Nils Funcke är kritisk till politikernas agerande.

Annons Annons

”Politikerna på Gotland kan driva opinion mot NMR, men det är polisen som ska pröva ansökan. Jag blir djupt bekymrad när politiker vill vässa lagstiftningen för att stoppa oönskade åsikter. Vi riskerar att få lokala kungadömen där en åsikt kan gå bra i Mora men stoppas på Gotland”, säger Nils Funcke till sajten.

Fler avsnitt
Fler videos