Yttrandefriheten i världen
ökar – och minskar

27 mars, 2014

FN-organet Unesco ger en splittrad bild av utvecklingen för medier samt press- och yttrandefrihet i världen.

I en ny rapport, World Trends in Freedom of Expression an Media Development, sägs att yttrandefriheten aldrig varit större. Fler har tillgång till information och möjlighet att själva producera och sprida den, såväl inom som över nationsgränserna.

Men helhetsbilden är inte lika ljus. Enligt rapporten hotas och utmanas yttrandefriheten på olika sätt, genom allt ifrån digital kontroll, censur och blockering till fysiska hot och våld mot journalister. Mellan 2007 och 2012 har 430 journalister dödats. 23 av dem var kvinnor, en grupp som möter ökande hot som misshandel och sexuellt våld.

"Yttrandefriheten hotas och utmanas på många håll i världen. Genom allt från digital kontroll och censur till fysiska hot och våld mot journalister. Det fruktansvärda mordet på Sveriges Radios reporter Nils Horner för några veckor sedan var en tragisk påminnelse om detta", säger demokrati- och EU-minister Birgitta Olsson i ett pressmeddelande från Sveriges advokatförbund

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies