FOTO: Tor Johnsson

Ytterligare en lämnar
Dagens Samhälle

11 februari, 2016

Tomas Backelin lämnar Dagens Samhälle på grund av den dåliga arbetsmiljön, som han menar har orsakats av chefredaktören Mats Edman. Trots att Mats Edman känt till orsaken har tidningsstyrelsen inte informerats. ”Det är information som borde ha nått styrelsen”, säger styrelseordföranden Julia Branting.

Att prisade ADn Tomas Backelin skulle sluta på Dagens Samhälle har varit känt under en tid. Officiellt har orsaken varit att han vill vidare i karriären. Men internt har han varit tydlig mot ledningen att huvudorsaken till att han sagt upp sig är den dåliga arbetsmiljön.

– Jag förklarade för Mats Edman att skälet till att jag slutar är dels att jag inte känner att jag får möjlighet att utvecklas i arbetet, dels det dåliga arbetsklimatet som jag anser beror på honom. Men jag sa även att det var ett beslut som bottnade mer i vemod än i vredesmod eftersom jag verkligen gillar tidningen och redaktionen, säger Tomas Backelin.

Att Tomas Backelin nu berättar varför han slutar, är att han anser att Mats Edman har spridit en felaktig bild av arbetsmiljöproblemen. I tidningen Journalisten nr 1/2016 sade Mats Edman angående de många sjukskrivningarna: ”Det har inget med mig att göra, vilket man kan få intrycket av genom att läsa Journalistens texter, att allting bara handlar om mig.”

– När Mats Edman påstår att min uppsägning inte handlar om honom, då stämmer inte det. Det skadar processen och ger en felaktig bild av vad som händer på Dagens Samhälle. Det kan jag inte ställa mig bakom. Jag insåg nyligen att personalchefen var helt ovetande om skälen till min uppsägning. Så även styrelsen, säger Tomas Backelin.

Journalisten har i flera tidigare artiklar berättat om arbetsmiljöproblemen på Dagens Samhälle. Tomas Backelin är den femte som lämnat Dagens Samhälle på grund av arbetsmiljöproblem eller en konflikt med Mats Edman, på mindre än ett år.

Tomas Backelins anställning tog slut den 31 januari, men han hade då inte varit på jobbet på flera veckor. I december blev han sjukskriven på grund av utmattning, men i dag är han frisk igen och söker jobb.

– Mats Edman vill gärna koppla samman kvaliteten på tidningen med stämningen på redaktionen. Det sambandet ger jag inte mycket för. Trots att många mår uselt så gör redaktionen fortfarande en fantastiskt bra tidning. Det är samma paradoxala drivkraft som fick mig själv att flyga in i väggen. Mats målar redaktionsstämningen i technicolor.

Vad tycker du behöver hända på Dagens Samhälle?
– Mats Edman är en mycket skicklig och oerhört driven redaktör. En av de bästa. Om han hade varit en lika skicklig chef hade han varit en fullständigt fantastisk chefredaktör. Men folk faller som käglor runt honom. Eller säger upp sig. Eller köps ut med munkavle och månadslöner. Och visst kan man byta ut alla kuggarna i maskinen och ändå spotta ut bra tidningar. Men det känns som ett högt pris för att förverkliga Mats tidningsvision.

Julia Branting, styrelseordförande i Dagens Samhälle, ser allvarligt på uppgifterna som nu kommit fram, att ytterligare en person slutat på grund av Mats Edmans ledarskap.

– Det är nytt för mig. Det är oroväckande förstås och det är något vi i styrelsen måste ta med VD, säger Julia Branting.

Ni är inne i en process för att förbättra ledarskapet på tidningen, är detta inte information som styrelsen borde ha fått?
– Jo, det är väldigt viktigt att styrelsen har korrekt information under processen så att vi kan avgöra om den går i rätt riktning eller inte. Den här informationen borde vi ha fått av Mats Edman, om han nu har känt till den, vilket Tomas Backelin menar att han gjort. Men just nu är Mats Edman ohörd i frågan, och därför måste vi i styrelsen ta det direkt med honom, säger Julia Branting.

Mats Edman har fått läsa texten och getts flera möjligheter att kommentera, men har valt att inte svara.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies