Ytterligare en journalist stoppades av säkerhetstjänsten

30 juni, 2017

Censur på Rosenbad Ytterligare en journalist blev stoppad av den bangladeshiska säkerhetstjänsten under statsbesöket i Stockholm för två veckor sedan. ”Jag tycker att det är dåligt att de tillåts agera så här i Sverige”, säger journalisten som vill vara anonym.

I onsdags avslöjade Journalisten att den bangladeshiska säkerhetstjänsten fört i väg journalisten Anwar Hossain och tvingat honom att radera bilder ur sin mobil inne på Rosenbad under den bangladeshiske premiärministern Sheikh Hasina statsbesök för två veckor sedan. Händelsen har lett till att UD i dag kallat upp den bangladeshiske ambassadören till ett möte.

Journalisten har varit i kontakt med andra personer som bevakade statsbesöket. En av dem är en journalist, verksam i Sverige, och som var utsänd av en utländsk onlinepublikation. Han berättar att han vid två tillfällen stoppades av den bengladeshiska säkerhetstjänsten.

Vid det ena tillfället befann han sig utomhus på allmän plats i centrala Stockholm när personer ur den bangladeshiska säkerhetstjänsten förbjöd honom att ta bilder.

– De hävdade att jag behövde tillstånd för att ta bilder. Det hjälpte inte att jag kunde visa att jag var journalist, berättar han.

– Jag tycker att det är dåligt att de tillåts agera så här i Sverige.

Vid det andra tillfället, under ett öppet möte mellan premiärminister Sheikh Hasina och partikamrater bosatta i Sverige, tog den bangladeshiska säkerhetstjänsten ifrån honom kameran. Mötet hölls på ett hotell i Stockholm på eftermiddagen den 15 juni. Han fick tillbaka kameran först efter mötet. Mötet var dock inte arrangerat av någon svensk myndighet och Utrikesdepartementet kan därför inte kommentera händelsen.

Relaterade artiklar
Censur på Rosenbad

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies