Ygeman vill utreda
mediernas bevakning

11 april, 2017

Terrorattacken i Stockholm Skottlossning på Fridhemsplan, som rapporterades av etablerade medier, är något som som får kritik när mediernas hantering av terrorattentatet summeras. Anders Ygeman vill nu se en utredning av hur medierna skötte bevakningen.

Mediebevakningen under de intensiva dygnen efter terrorattentatet i Stockholm, har både risats och rosats. En del av kritiken gäller att medier som Dagens Nyheter och Expressen berättade om misstänkt skottlossning på Fridhemsplan, som alltså med största sannolikhet aldrig ägt rum.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski uppger i en intervju med Journalisten att de tittar på detaljerna bakom att de valde att gå ut med uppgifterna. Men hans allmänna, spontana intryck är att svenska medier skötte sig väl i den svåra situationen.

Thomas Mattsson försvarar sig mot kritiken i ett blogginlägg.

”Naturligtvis måste Dagens Nyheter, och vi som följde efter, redovisa att det utreddes ett eventuellt skottdrama på Fridhemsplan. Under pågående publicering är mycket oklart och det kan bli fel och missförstånd, men att inte redovisa något sådant vore ansvarslöst. Om det senare visar sig vara en felaktighet, så berättas också om det”, skriver Mattsson.

Anders Ygeman efterlyser nu, i en intervju med SvD, en studie av hur medierna fungerade.

”Jag tror att man behöver göra en studie av hur medierna fungerat under de här väldigt pressade förhållandena. Det har ju förekommit en del uppgifter som inte varit bekräftade”, säger han.

”Ur en psykologisk försvarsvinkel är det även viktigt att förbättra mediers kapacitet att verka under svåra förhållanden”, fortsätter Ygeman.

Terrorattacken i Stockholm

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies