Gå direkt till textinnehållet

Yalcin: ”Spanien bör frige mig omedelbart”

”Anklagelserna mot mig är befängda lögner.” Det säger den svensk-turkiske chefredaktören Hamza Yalcin i en exklusiv intervju från fängelset i Barcelona, och kräver att spanska myndigheter friger honom.

Det var den 3 augusti som den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin greps på Barcelonas flygplats Prat. Han var på semester och skulle ta ett flyg till London.

Yalcin är chefredaktör för den turkiska socialistiska tidskriften Odak som utkommer i Istanbul. Yalcin åtalas nu i Turkiet för ”förolämpning av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan” och ”terrorpropaganda”, med utgångspunkt i ett 20-tal artiklar han påstås ha skrivit. Nitton av artiklarna som Yalcin åtalas för är undertecknade av pseudonymen ”Cemalettin Can”.

Gripandet skedde efter att Turkiet efterlyst honom hos Interpol. Efter att ha ställts inför spansk domare sitter nu Yalcin i ett fängelse i Barcelona. Journalisten har fått den första intervjun med honom sedan fängslandet.

Yalcin berättar att han behandlades illa av spansk polis vid gripandet.

– Mina händer sattes i bojor bakom ryggen och jag misshandlades. Det påminde mig om Turkiet, och det gör mig mycket ledsen, berättar han.

Hamza Yalcin menar att Erdogan och inte minst presidentens partivänner och anhängare i Sverige utsett honom till måltavla sedan länge. Den enda anledningen är att han använder sin yttrandefrihet genom att skriva och tala offentligt, menar han.

– Turkiets diktator har personligen beslutat att jag är en terrorist och begär nu att få mig utlämnad. Jag förstår inte hur Spanien kan hjälpa en despot som struntar i grundläggande mänskliga rättigheter. Erdogans hot når även intellektuella i Sverige. På grund av Erdogans anhängare har jag inte alltid känt mig trygg i Sverige.

Är du nöjd med svenska Utrikesdepartementets insatser?
– Sverige agerade så småningom, men jag önskar att man agerat snabbare. I onsdags blev jag oerhört glad när representanter för Sveriges konsulat i Barcelona och en advokat besökte mig i fängelset.

Hur är omständigheterna på fängelset?
– I början var de inte snälla. Men nu är det annorlunda, jag behandlas väl. Jag har en egen cell, har tillgång till papper och penna och jag får ringa minst ett eller två samtal nästan varje dag.

Hur kommenterar du att Turkiet vill sammankoppla dig med den väpnade grenen av marxist-leninistiska turkiska Folkets befrielsefront (THKP-C), i Interpol-efterlysningen?

– Det är så befängt som det kan bli. Anklagelserna är bara lögner. THKP-C har inte existerat sedan 1972, vad jag vet. När det upplöstes hade jag inte ens vänstersympatier. Jag är bara chefredaktör för en tidskrift som utkommer lagligt. Det är allt!
 
Vad händer om du utlämnas till Turkiet?
– Erdogan hotar numera med att införa dödsstraff. Det talas om hängningar i Turkiet.  Om jag utlämnas till Turkiet väntar mig förfärliga saker. Men jag är mentalt stark och kommer inte avstå från att kritisera Erdogan oavsett var jag är.
– Jag vill att de spanska myndigheterna friger mig omedelbart.

Frihetsberövandet av Yalcin har uppmärksammats stort internationellt. I söndags anordnades en demonstrationen för Yalcins frihet i stadsdelen Kadiköy i Istanbul. Flera kända spanska jurister har också krävt att han släpps fri.

Senast den 11 september ska den spanske åklagaren Ismael Moreno Chamarro besluta om Yalcin ska friges eller utlämnas till Turkiet.
 
KURDO BAKSI

Fler avsnitt
Fler videos