”Wolodarski hörde av sig förra veckan”

28 februari, 2013

Dagens Nyheter rekryterar Niklas Orrenius från Expressen. ”Det här är lite av mitt drömjobb”, säger han till Journalisten. En av skillnaderna mellan att jobba på morgontidning och på kvällstidning är hatmejlen, som har varit fler och grövre under hans tid på Expressen än de var på Sydsvenskan.

Niklas Orrenius gick från Sydsvenskan till Expressen för ett år sedan. Det blev ett kort besök i kvällstidningsvärlden, nu börjar han på Dagens Nyheter.

– Peter Wolodarski ringde förra veckan och frågade om jag ville börja på DN. Jag skrev kontrakt i går och börjar jobba i morgon, säger Niklas Orrenius.

Peter Wolodarski tillträder som ny chefredaktör för DN den 10 mars, och Caspar Opitz blir redaktionschef.

– Det var himla hyggligt av Expressen att släppa mig med så kort varsel. Jag har precis börjat med en artikelserie om svenska jobb som skulle ha löpt fram till valet 2014. Men de tyckte väl att har jag väl bestämt mig så finns det ingen anledning att dra ut på det, säger Niklas Orrenius.

– Jag ska ha samma roll som jag har på Expressen och som jag hade på Sydsvenskan. Jag kommer att skriva berättande om klyftor i samhället och om intolerans, och det kommer att bli en del utlandsjobb, säger Niklas Orrenius.

Varför valde du att lämna Expressen efter bara ett år för det här jobbet?
– Jag har verkligen trivts jättebra på Expressen. Jag är väldigt tacksam för att de anställde mig och jag har varit jättestimulerad. Jag hade planerat att stanna länge på Expressen. Men jag har vuxit upp med Dagens Nyheter hemma, jag kunde namnen på deras reportrar redan som barn. Det här är lite av mitt drömjobb.

Vad tycker du om skillnaderna mellan att jobba på kvällstidning och morgontidning?
– Det har varit kul att jobba på Expressen med den nyhetspuls och energi som finns här. När Sydsvenskan avslöjade att Ilmar Reepalus avgång fick Expressen nyheten klockan ett på natten. Jag blev uppringd och fick på mig till klockan kvart i tre att skriva en krönika. Efter 14 år på Sydsvenskan tycker jag faktiskt det är jäkligt kul att få de där samtalen mitt i natten, säger Niklas Orrenius.

– Med en kvällstidning når man lite andra människor, och får ett annat genomslog. I Motala som jag kommer från är det många som läser Expressen men inte så många som läser Dagens Nyheter. Sen är förstås Expressen en grällare tidning än Dagens Nyheter och Sydsvenskan. Jag har fått en hel del arga mejl. Det är fler tokstollar som hör av sig när man skriver för Expressen än för Sydsvenskan.

Har du fått mycket hot?
– Ja, så är det förstås alltid när man skriver om intolerans. Och apropå diskussionen som pågår om att kvinnliga journalister utsätts för mycket hot av sexuell natur, så kan jag säga att det har varit väldigt sällsynt att jag har fått sådana sorters hot. Men däremot har hatarna skrivit om att de önskar att min fru skulle bli våldtagen och att min dotter skulle få sitt underliv söndertrasat. Det var fruktansvärt obehagligt. Hoten som riktats mot mig har jag kunnat ta, men de där hoten mot min fru och dotter var jobbiga.

Niklas Orrenius har varit nominerad till Stora journalistpriset för sitt berättande och till Grävande journalisters Guldspade för sina granskande reportage. 2012 belönades han med Publicistklubbens pris Guldpennan. Han har arbetat på Värnpliktsnytt, Östgöta Correspondenten, Sydsvenska Dagbladet och Expressen.

Han kommer att bo kvar i Malmö.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies