Wallström vill utöka arbetet för stärkt pressfrihet

1 november, 2018

FOTO: Karl Nordlund DEBATT Våldet mot journalister har trappats upp i många delar av världen. ”Statistiken visar en nästan nattsvart bild”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i en debattartikel.

Imorgon, fredag, är det den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Margot Wallström skriver i en debattartikel i Journalisten att arbetet med journalisters säkerhet är en tydlig prioritering i den svenska utrikespolitiken.

”Vi arbetar med ansvarsutkrävande för våld, hot om våld och andra typer av trakasserier mot journalister och mediearbetare. Mycket av arbetet bedrivs i internationella organ. Vi har satt fokus på frågan i bland annat EU, FN, OSSE och Europarådet”, skriver Margot Wallström.

Hon framhåller också att över 1 000 journalister har dödats på grund av sin yrkesutövning de senaste tolv åren, vilket innebär att en journalist dödas var fjärde dag. De ansvariga lagförs sällan.

”Även om det finns framsteg i det internationella arbetet för att värna journalisters säkerhet visar statistiken en nästan nattsvart bild. På den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister låter vi denna statistik skildra hur utsatta journalister är, och vilka omfattande insatser som krävs världen över. Sverige är och kommer att fortsätta vara en stark röst för journalisters säkerhet. För att skydda press- och yttrandefriheten och därmed också demokratin.”

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Örjan Torpe fre, 2018-11-02 19:26
"En stark röst". En journalist mördas på ett konsulat i Europa, förmodligen blev han strypt efter han klev in genom konsulatets dörr. Den starka rösten dånade genom världen -något hemskt har skett men vi vill avvakta bevis på att något hemskt har hänt. pip-pip.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies