Wallström vill ha
EU-diskussion om Yalcin

8 september, 2017

Gripandet av Hamza Yalcin Utrikesminister Margot Wallström (S) har tillsammans med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel skrivit ett brev till EUs utrikeschef Frederica Mogherini då de är oroade för att Turkiet missbrukar Interpol.

I brevet uppmanar de utrikeschefen att inleda en diskussion med unionens medlemsländer om gripandet av Hamza Yalcin. Det rapporterar SVT och Ekot.

”Vi menar att det är otroligt viktigt att uppmärksamma så att inte Interpol används för politiska syften” sade Margot Wallström till Ekot.

”Tyvärr har vi sett en väldigt elakartad utveckling i Turkiet när det gäller mediafriheten och journalisters säkerhet” sade hon vidare.

Den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin greps under en semesterresa i Barcelona efter att Turkiet utfärdat en internationell efterlysning via Interpol. Yalcin misstänks för att ha spridit ”terrorpropaganda”, något han själv avfärdat som nonsens. I stället menar han att gripandet beror på att han är uttalat kritisk mot den turkiska regimen.

Han har fått stöd från bland andra Svenska PEN, PEN International och ett flertal pressfrihetsorganisationer i Barcelona och Katalonien där han sitter fängslad som har engagerat sig i fallet. I veckan har manifestationer hållits i såväl Stockholm som Barcelona för att uppmärksamma hans situation.

Gripandet av Hamza Yalcin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies