Wallström om Dawit-fallet: ”Vi har vänt på alla stenar”

30 september, 2021

Dawit Isaak I en debattartikel på DN Kultur skriver Margot Wallström hur svenska regeringar arbetat med fallet Dawit Isaak mellan 2014 till 2019, när hon var utrikesminister.

I debattartikeln på DN Kultur skriver Margot Wallström bland annat hur Sverige under hennes tid försökte tina upp ”den då helt bottenfrusna och icke-fruktbara relationen mellan Eritrea och Sverige för att se om vi på nya vägar skulle kunna påverka de personer som hade, och fortfarande har, inflytande över Dawits öde”, skriver hon.

Bland annat ska Eritreaambassadören ha jobbat med att skapa nya kontaktvägar genom besök och möten. Man tittade också på potentiella samarbetsområden mellan länderna kring bland annat energi, gruvnäring och jordbruk.

I FN och Rådet för mänskliga rättigheter handlade det mer ”om att föra en tuff och saklig dialog med Eritrea om till exempel rättslösheten, värnplikten och fängelseförhållandena, samtidigt som vi ville öka möjligheten att få politiskt tryck för interna reformer i landet”, skriver hon.

Sveriges strategi med tyst diplomati har flera gånger kritiserats av organisationer som Reportrar utan gränser (RSF), Journalistförbundet och Svenska PEN.

På 20-årsdagen för Dawit Isaaks fängslande lämnade RSF in en begäran om överprövning av ett tidigare åklagarbeslut att avstå förundersökning av folkrättsbrott i fallet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies