Gå direkt till textinnehållet

”Wallström borde markera hårdare mot Ryssland”

Svenska makthavare måste tydligare markera mot övergrepp på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Ryssland, anser organisationen Civil Rights Defenders Eurasienschef Joanna Kurosz.

I debattartikeln ”Ryssland: 'Varför överger ni oss nu?'” i Svenska Dagbladet i dag skriver Joanna Kurosz att bilden av Ryssland i den svenska debatten är märkligt ensidig – fokus ligger på regimen medan folket och det civila samhället glöms bort.

”Senast i Mattias Göranssons reportage Den svenska trollfabriken i magasinet Filter tecknas bilden av ”ryssarna” som lika med den ryska regimen. När författaren citerar seniora Rysslands- och konfliktkännare om att ”vi måste förstå hur ryssarna känner” eller att ”ryssarna känner sig lurade” är det alltid det officiella Ryssland som åsyftas. Det är som om Ryssland vore som vilket land som helst där den politiska kursen i stort återspeglar folkviljan”, skriver hon.

Svenska och europeiska makthavare måste tydligare stå upp för mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i Ryssland, menar Joanna Kurosz. Ett konkret exempel på när regeringen enligt henne ”inte visat ryggrad” är efter attacken mot en rysk människorättsgrupp i mars, då även SR-korren Maria Persson Löfgren skadades:

”Utrikesminister Margot Wallström beklagade det skedda, men hon har inte gått ut med några konkreta krav på den ryska ledningen. Mot bakgrund av tidigare angrepp på journalister och människorättsförsvarare i Ryssland bör hon kräva att inte bara de som utförde attacken, utan även de som beställde den, ställs inför rätta.”

Fler avsnitt
Fler videos