Gå direkt till textinnehållet

VLT-bråket fortsätter – politiker föreslår tvingande replikrätt för mediestöd

Två Västeråspolitiker föreslår för Mediestödsnämnden att replikrätt ska vara förutsättning för mediestöd. ”Beklämmande och fullständigt absurt”, säger VLTs chefredaktör Daniel Nordström.

Journalisten berättade i april om bråket mellan Vestmanlands Läns Tidning och de två politikerna Lars Kallsäby (C), Västerås tidigare ordförande i kommunfullmäktige, och Gert Wallin, tidigare ordförande i Folkpartiet i Västerås.

Gert Wallin och Lars Kallsäby (bilden) menade då att det faktum att VLT uppbär mediestöd gjorde att tidningen på ledarplats borde vara ”försiktig med ett alltför ensidigt ställningstagande” i frågan om Västerås flygplats, som varit mycket omdebatterad lokalt inför folkomröstningen i mars.

VLTs ledarsida tog ställning för en nedläggning, och Wallin och Kallsäby hävdade att det var svårt att nå ut med argument för att behålla flygplatsen och pekade på att VLTs chefredaktör Daniel Nordström rasade mot det politiska angreppet på pressfriheten, vilket i sin tur fick Lars Kallsäby att anklaga VLT för att ”skrämma politiker till tystnad”.

Annons Annons

I en skrivelse till Mediestödsnämnden och generaldirektören för Myndigheten för press, radio och tv föreslår nu Kallsäby och Wallin att replikrätten blir tvingande för medier som uppbär mediestöd.

I brevet menar de att en sådan replikrätt medför att det ”då inte är upp till publikationens goda vilja och egenuppsatta regler att publicera repliken”.

De vill också att nämnden reglerar hur och när repliker publiceras och skriver att replikrätten bör gälla: ”ledarsidor, krönikor och debattartiklar som riktar sig mot enskild person eller organisation. Reglering bör omfatta tid, plats i publikationen, utrymme, rubrik etc.”

Syftet med förslaget är att tvinga fram en större mediemångfald: ”Replikrätt kan i någon mån ersätta andratidningens roll när det gäller att säkerställa mångfald och därmed demokratisk grund i debatten”, och Kallsäby och Wallin menar att förslaget kan vara en ”konstruktiv lösning på dilemmat om presstöd och pressfrihet” som de hoppas kan ”finna plats i en framtida förordning”.

Gert Wallin uppger för Journalisten att det var VLTs bemötande som fick dem att fundera över om inte en skärpt replikrättighet är väl så viktig som kravet på saklighet, eller kanske till och med ett alternativt villkor.

– Det viktiga är ju att en bedömd osaklighet inte får stå oemotsagd i en demokratisk debatt, säger Gert Wallin.

VLTs chefredaktör Daniel Nordström avfärdar förslaget.

– Det är beklämmande att de fortsätter att försöka styra fria och oberoende medier. Medierna är generösa med genmäle och repliker, men politiker ska inte kunna bestämma över vad som publiceras i en oberoende tidning. Det är fullständigt absurt, säger Daniel Nordström till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos