Gå direkt till textinnehållet

VK påstod att dödsfall var självmord

En kvinna som avled efter att ha blivit påkörd av ett tåg beskrevs som självmördare av Västerbottens-Kuriren. Pressens Opinionsnämnd klandrar tidningen för publiceringen, då det saknas belägg för uppgiften.

I augusti publicerade Västerbottens-Kuriren en artikel om ett dödsfall på Botniabanan. Artikeln puffades stort på ettan, där det framställdes som att en kvinna tagit sitt liv genom att hoppa framför ett tåg. Tåget blev stående i tre timmar i skogen och artikelns vinkel är att ingen tog hand om de chockade passagerarna.

Den avlidna kvinnans dotter PO-anmälde Västerbottens-Kuriren, eftersom familjen menade att det handlade om en olycka, inte ett självmord. Enligt anmälaren ska läkare samt polis ha uppgett för familjen att det inte handlade om ett självmord.

Tidningen svarar att de från räddningstjänsten, vakthavande polisbefäl och Botniatågs VD fått information att det handlade om ett självmord. Tidningen uppger också att man har en restriktiv hållning när det gäller att skriva om självmord, och att allmänintresset i detta fall handlade om tredje part – passagerarna på tåget.

PO konstaterar att publicitetsskada kan uppstå även om integritetskänsliga uppgifter lämnas till en mindre krets av närstående, och att ett dödsfall alltid blir känt av en större grupp utanför själva familjen: släktingar, vänner, arbetskamrater, barnens skolkamrater och så vidare.

”Den integritetskänsliga uppgift de får ta del av i tidningen är att kvinnan begått självmord. En uppgift som utan minsta reservation lämnas på förstasidan, i insidans rubrik och i artikeltexten. Detta trots att rimligen ingen med säkerhet kan veta vad som inträffade på järnvägsspåret", skriver PO.

PO anser att de frågeställningar som är var av allmänintresse kunde ha behandlats utan att tidningen slog fast att det rörde sig om ett självmord, och mot bakgrund av detta anser PO att tidningen ska klandras för brott mot god publicistisk sed, en bedömning PON instämmer i.

Fler avsnitt
Fler videos