VK-klubben: ”Sparpaketet är inte förhandlat”

24 januari, 2017

Journalistklubben på Västerbottens-Kuriren känner sig överkörd av arbetsgivaren. ”Det är sorgligt när man struntar i medbestämmandelagen”, säger klubbordförande Monica G Engström (bilden) till Journalisten. Hon blev förvånad när hon fick läsa om sparbetinget i en artikel i Journalisten.

Journalisten berättade på måndagen om besparingarna i VK-koncernen, som bland annat innebär att två fotograftjänster dras in. VD Sture Bergman uppgav för Journalisten att sparpaketet redan är genomfört.

Men besparingen har inte förhandlats enligt medbestämmandelagen (MBL) med journalistklubben på VK.

– Vi ville förhandla budgeten, både koncern- och investeringsbudgeten, för 2017 för att få helhetssynen innan vi satte oss för att förhandla besparingen. Det accepterade arbetsgivaren. Budgeten ska också förhandlas innan den dras för bolagsstyrelsen. Det accepterade arbetsgivaren också. Men nu har man dragit budgeten i styrelsen utan förhandling. Och vi har heller inte förhandlat besparingarna, säger Monica G Engström, ordförande i journalistklubben på VK.

Varför ville ni förhandla budgeten först?
– Det gynnar inte våra medlemmar att förhandla utbrutna delar av budgeten. Vi vill se vad man vill ta bort och var man skjuter till resurser när vi ska förhandla om neddragningar som drabbar personalen. Vi har fått MBL-information om bokslut och koncernbudget, men inte investeringsbudgeten, och fick ett löfte om att få en förhandling innan det skulle upp i bolagsstyrelsen. Jag blir mycket förvånad när jag läser om detta i Journalisten.

Hade personalen inte informerats?
– Nej. Det gick ut information i höstas om att det skulle bli besparingar, men detaljerna har, vad jag vet, inte presenterats för personalen förrän VD berättar om dem i Journalisten. Det är sorgligt när de kör över facket på det här sättet. Vill man ha personalen med sig i det viktiga förändringsarbete som vi inom medierna nu går igenom måste man sköta förhandlingsplikten och göra saker i rätt ordning.

Vad tänker ni göra nu?
– Vi har en MBL-förhandling inbokad nästa vecka. Vi får höra vad de har att säga då, säger Monica G Engström.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies