Vinnare av Stora Journalistpriset anmäld till YEN: Advokat kände sig hotad av Acke Fröberg

18 juni, 1998

Acke Fröberg, fjolårets vinnare av Stora Journalistpriset, har anmälts av en advokat till yrkesetiska nämnden vid SJF.
— Som juridiskt ombud ska jag inte behöva bli hotad med ofördelaktig publicering, säger advokat Per Gröndahl.

Acke Fröberg, fjolårets vinnare av Stora Journalistpriset, har anmälts av en advokat till yrkesetiska nämnden vid SJF.

— Som juridiskt ombud ska jag inte behöva bli hotad med ofördelaktig publicering, säger advokat Per Gröndahl.

Acke Fröberg skriver i Resumé om bedragare inom reklambranschen. En omskriven kvinna menar att hon felaktigt hängts ut med namn och bild. För att stämma Resumé vände sig kvinnan till advokat Per Gröndahl.

Advokaten och Acke Fröberg har sedan dess pucklat på varandra per fax. Fröberg har ifrågasatt varför advokaten har hemligt telefonnummer:

“´Den hemlige advokaten´ verkar kunna bli en bra rubrik”, skriver Fröberg och meddelar att han beställt passbild på advokaten.

En kort tid senare publicerade Resumé en artikel under rubriken “Rasande advokat attackerar Resumé” där advokaten är med på bild. I texten anges advokatens telefonnummer, advokatfirmans bolagsnummer, övriga medarbetare på advokatbyrån etc.

Efter publiceringen får advokaten ännu ett fax från Fröberg: “Ja, den blev ju riktigt kul till slut, artikeln om dig och NN (kvinnans namn) i veckans nummer, med bilder och allt. (…) Skäms gärna.”

När advokaten vill ha in ett genmäle i Resumé svarar Fröberg: “Du är naturligtvis välkommen med debattinlägg (…) men du ska veta att du troligen spelar bort advokatbyrån Hjalmar Petris möjligheter att i framtiden få kunder från reklam- och mediabranschen”.

Ur ett annat fax från Fröberg: “Med ditt tjafsande i ett trivialt ärende har du tagit tid och energi från den pågående skojarbekämpningen, indirekt har du alltså stött den grova organiserade brottsligheten, hur känns det?”

Fröberg kallar omskrivna bedragare för “dina affärsvänner” och undrar hur mycket advokaten fått betalt av kvinnan för att “strula till det”

Advokat Per Gröndahl vill att yrkesetiska nämnden prövar om en journalist får agera så här.

— Att hota med att advokatbyrån kan mista klienter är ett missbruk av tidningens maktposition, anser Gröndahl. Jag är bara juridiskt ombud i en fråga som gäller tidningens publicering och det finns ingen anledning att utsätta mig för ett sånt här oetiskt beteende.

Acke Fröberg framhåller att advokaten överöst redaktionen med ilskna meddelanden.

— Hans agerande är minst lika oetiskt som mitt, så det står väl 1-1. Han har skrivit att jag är en skam för presskåren och liknande, såna påståenden om mig tar vi in i tidningen, säger Acke Fröberg.

Varför publicerar ni namn och bild på en advokat som företräder en klient i ett förtalsärende?

— Läsarna vill veta vilka juridiska ombud skojarna använder.

Du beskyller advokaten för att indirekt stötta den organiserade brottsligheten.

—En stor del av min tid tvingas jag ägna åt att besvara brev från bland annat advokater. Fick jag ägna mig åt jobbet kunde jag stoppa fler skojare.

Du hotar advokaten med att hans byrå kan förlora kunder om han skriver ett genmäle.

— Det var inte menat som ett hot utan som en upplysning. Jag ville tala om att ifall advokaten sticker ut hakan tar våra läsare avstånd från honom.

— Jag kanske har uttryckt mig tufft men jag är engagerad i att stoppa skojarna. Jag kan inte fila på varje formulering i min brevväxling.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies