Villalivs chefredaktör får gå

9 december, 2009

Villalivs chefredaktör Ingrid Carlqvist fick i går sparken. Enligt VD Fredrik Lindbladh har hennes bloggande om rättssäkerhet kostat tidningen 450 000 kronor i indragna annonsintäkter.

Ingrid Carlqvist har i höst gett ut boken Inte utan mina söner som handlar om en man från Australien, vars två söner kidnappades av sin svenska mamma 2008.

Hon har vid sidan av sitt jobb som chefredaktör varit engagerad i frågor om män som felaktigt anklagats för övergrepp mot sina barn. Hon har det senaste året bloggat privat om dessa frågor.

För några månader sedan fick tidningens ägare mejl där Carlqvist grundlöst anklagades för att skydda pedofiler. Senare fick även tidningens annonsörer mejl med samma innehåll.

På inrådan från Villalivs VD Fredrik Lindbladh gick hon med på att tillfälligt lägga ner sin blogg. En bidragande orsak till det var att hon behövde arbetsro för att färdigställa sin bok.

- Jag informerade Fredrik Lindbladh om att boken kunde orsaka debatt. Han sade då att det var "helt lugnt", att jag utnyttjade min yttrandefrihet i ett annat sammanhang än med tidningen.

I samband med lanseringen av sin bok öppnade Ingrid Carlqvist bloggen igen, där hon bland annat skrev om ett parallellfall till det fall som hennes bok handlade om.

Den som spritt anklagelserna mot henne hörde snart av sig och berättade att hon skulle börja mejla Villalivs annonsörer igen.

- I går ringde VD Fredrik Lindbladh och skrek att jag har kostat tidningen 450 000 kronor i intäkter för avbokade annonser. Han sade åt mig att lägga ner bloggen och frågade varför jag fortsatte när inte ens politiker driver frågorna.

I går skickade Lindbladh ett nyhetsbrev till annonsörerna där han meddelade att Ingrid Carlqvist inte längre var chefredaktör. Han informerade också annonsörerna om att tidningen i fortsättningen ska produceras av ett kundtidningsföretag i Växjö.

Fredrik Lindbladh är kortfattad när Journalisten talar med honom.

- Ingrid Carlqvist och Villaliv fortsätter enligt överenskommelse att inte samarbeta.

Vilken är överenskommelsen?

- Jag vill inte gå i dialog med Journalisten om detta.

 

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Annika Eriksson mån, 2011-12-19 22:19
Det är sorgligt att se hur anonyma individer når sitt mål genom mail där de väljer att förtala andra. Jag ser detta som ett stort hot mot vår yttrandefrihet. Dock tror jag att den individ som står bakom förtalskampanjen på Ingrid Carlqvist kommer falla på eget grepp. Likväl är det en skrämmande utveckling där den anonyma massan ges en sådan makt.
Inlagt av Ann-Mari Maukonen mån, 2011-12-19 22:19
Så mycket är yttrandefriheten och rättssäkerheten värd i Sverige anno 2009… Kan förövrigt meddela att du kan vinna ett kök för 70000kr på VillaLivs hemsida. Köket är från Ballingslöv !
Inlagt av PO Engström mån, 2011-12-19 22:19
Eh… har någon intrigerat för att få bort Ingrid Carlqvist från jobbet – eller..?
Inlagt av Stefan Lundström mån, 2011-12-19 22:19
Det är bara att konstatera – Villaliv har förlorat all trovärdighet genom sitt agerande. Låter man annonsörerna bestämma tidningens personalpolitik kan man inte heller lita på något av innehållet i tidningen.
Inlagt av Anna Sjölund mån, 2011-12-19 22:19
Har läst Ingrid Carlqvists blogg, inkl ett otal svarskommentarer. Hennes antagonister verkar ha lyckats med sitt mål, att skada henne. Men, “ingen rök utan eld” stämmer bra i detta fall. Ingrid Carlqvist hade tappat greppet (...)Hoppas Ingrid Carlqvist återfår såväl omdöme som balans igen. Idealister är få och bra skribenter!
Inlagt av Olof tis, 2013-12-10 10:54
Samtliga inlägg skrevs samma dag, samma tid. Vad kan det bero på? Typ... kanske... att det var Ingrid Carlqvist?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies