Gå direkt till textinnehållet

Vill stoppa contentproducenter som medlemmar

Förbundsstyrelsens förslag till kongressen att öppna för contentproducenter har väckt ont blod. Efter kritiken har förbundsordförande Jonas Nordling omvärderat en del av förslaget.

Motion nummer 52, ”Rädda Journalistförbundet”, undertecknad av journalistklubbarna på Dagens Industri, Bonnier Business Media, LRF Media och Alma Talent, går till storms mot förbundsstyrelsens förslag att ändra stadgarna så att personer som producerar innehållsmarknadsföring (content marketing) ska kunna bli medlemmar.

– Jag blev lite bestört när jag såg förslaget. Jag tror att det skulle vara förödande för Journalistförbundet om det gick igenom, säger Ola Hellblom, ordförande i journalistklubben på Bonnier Business Media.

– Förslaget öppnar för fler att bli medlemmar än enbart de som producerar innehållsmarknadsföring. Journalistförbundet skulle förvandlas från ett yrkesförbund till ett fackförbund, vilket skulle leda till medlemstapp. Det finns förstås en gråzon, men det finns ingen anledning att ge upp principen att medlemmar i huvudsak måste ha journalistiska arbetsuppgifter.

Förslaget går ut på att den nuvarande stadgeformuleringen att den som arbetar med ”i huvudsak journalistiska arbetsuppgifter” kan vara medlem stryks och ersätts med ”journalistiska och/eller andra redaktionella arbetsuppgifter” och syftet är att rekrytera personer som sysslar med contentproduktion som ur ett juridiskt perspektiv inte räknas som reklam, utan som ligger i gränslandet.

Enligt förbundsstyrelsen är det egentligen fråga om en anpassning av stadgarna utifrån hur medlemsprövningarna redan görs i dag.

Förbundsstyrelsen föreslår också att kravet på att alla medlemmar ska följa Journalistförbundets yrkesregler luckras upp, så att de som arbetar med ”andra redaktionella arbetsuppgifter” ska följa de yrkesetiska reglerna ”så långt möjligt, eller i tillämpliga delar.”

Men på den punkten har Jonas Nordling nu svängt, efter kritik från medlemmar.

– Meningen med vårt förslag var att fler redaktionella medarbetare skulle känna sig välkomna i förbundet, framför allt bland de som egentligen redan i dag kan bli medlemmar. Från yrkesetiska nämndens representanter väcktes då tanken om att yrkesreglerna skulle kunna vara obsoleta i vissa sammanhang och att det borde tydliggöras i stadgarna. Efter att ha dragit detta förslag vid en rad medlemsmöten har jag dock insett att vissa tolkar texten som att medlemmen själv skulle kunna avgöra vilka yrkesregler som är tillämpliga. Det är inte meningen, och inte heller vad som egentligen står i texten, men om det läses på detta sätt så bör förbundsstyrelsen revidera förslaget, menar jag, säger Jonas Nordling.

Förbundsstyrelsen kommer att diskutera förändringar av förslaget på nästkommande möte den 8 mars.

Läs även Journalistens intervju med Jonas Nordling från december 2017 om förslaget.

Fler avsnitt
Fler videos