Gå direkt till textinnehållet

Vill skapa branschråd i tv-branschen

UPPDATERAD. Journalistförbundet, fackförbundet Scen & Film och representanter från de fyra största kanalerna vill skapa ett branschråd för bättre villkor i tv-branschen. Nu hoppas man få med sig produktionsbolagen på tåget.

Tillsammans med Discovery, NENT Group, SVT, och TV4 deltog Journalistförbundet och Scen & Film på ett så kallat runda bords-samtal i veckan.

Detta för att inleda en dialog och debatt kring arbetsmiljön och villkoren på produktionsbolagen och i tv-branschen.

– Många medlemmar har hört av sig till oss och menar att det behövs en kulturförändring, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.

Annons Annons

På mötet kom man fram till att skapa ett gemensamt branschråd. Nu vill parterna börja med att få med produktionsbolagen, som ännu inte har tillfrågats, på tåget.

Dålig arbetsmiljö på produktionsbolagen är ingen ny fråga, och har debatterats i flera år. Är det nytt att programföretagen vill lyssna?

– Ja, det är en förändring, vi har inte haft den här typen av samtal tidigare. Internt inom förbundet har vi haft regelbundna möten med de arbetsplatsklubbar som finns på kanalerna, och det är också en viktig pusselbit i det här.  

Vad ska ni bidra med?

– Det behöver rådet självklart också diskutera internt, men att det finns ett forum för samverkan kring de här frågorna är ett första steg för att hitta bättre lösningar framåt.

Fler avsnitt
Fler videos