Gå direkt till textinnehållet

Vill se skydd för afghanska journalister i Sverige

UPPDATERAD. I ett brev uppmanar Journalistförbundet regeringen att erbjuda flyktingstatus till de afghanska journalister, tolkar, och andra personer i Afghanistan som under de senaste åren har arbetat för svenska journalister och medier.

Tidigare idag berättade Journalisten om de tyska mediejättarna som vill att deras regering ska skydda afghanska journalister som hjälpt dem att rapportera.

Under måndagseftermiddagen har Journalistförbundet skickat ett brev till utrikesminister Ann Linde (S), som Journalisten har tagit del av, där de ber om samma sak av de svenska myndigheterna.

I brevet uppmanas regeringen att erbjuda flyktingstatus, eller skyddsstatus, till de afghaner som under de senaste åren arbetat för svenska journalister och medier. 

Annons Annons

”Det här är personer som på olika sätt varit avgörande för att svenska medier har kunnat rapportera från det krigshärjade landet”, skriver förbundet i brevet som undertecknas av ordförande Ulrika Hyllert.

Förbundet uppger också att de är redo att ge stöd och hjälp till de afghanska journalister som väljer att söka skydd i Sverige.

”Vi har ett särskilt medlemskap för journalister som beviljats asyl, vilket innebär att de bland annat snabbare kan återgå till arbete”.

Under dagen har även International Federation of Journalists (IFJ) sällat sig till de organisationer som menar att länder måste hjälpa de lokala journalister och människorättskämpar som hjälpt deras medier att rapportera infrån Afghanistan.

”IFJ skickar ett meddelande med solidaritet och styrka till landets medier och uppmanar regeringar och det internationella samfundet att ge akut stöd för att skydda de afghanska mediearbetarna”, skriver IFJ i ett pressmeddelande.

IFJ berättar vidare att de senaste 90 dagarna, när fler och fler provinser hamnat i händerna på talibanerna, har radiostationer stängts ned medan våld och hot drabbat de som arbetat där.  

“Många har flytt för sina liv, alla stationer som finns kvar behöver följa talibanernas instruktioner”, skriver de.

Afghanistan Independent Journalists Association (AIJA) meddelar samtidigt att minst 140 medier nu har stängts ned och över 1 200 journalister och mediearbetare har förlorat sina jobb.

USA har redan öppnat för att att utvalda journalister kan bli aktuella för visum, men de flesta av dem har ännu inte evakuerats från landet, uppger IFJ.

Samtidigt rapporterar brittiska The Guardian att kvinnliga afghanska journalister nu försöker förstöra alla spår av sin identitet och vad de har jobbat med, för att undvika talibanernas våld.

Även Reportrar utan gränser har skickat en vädjan till regeringen om att ge asyl till afghaner som hjälpt svenska medier. 

Fler avsnitt
Fler videos