Gå direkt till textinnehållet

”Vilks tvingade oss att gå på djupet med yttrandefriheten”

Konstnären Lars Vilks har omkommit i en bilolycka. Medievärlden minns honom som en person som tog strid för yttrandefriheten och fick betala ett högt pris. 

Konstnären Lars Vilks blev med sina bilder av Muhammed som rondellhund måltavla för islamisters hat. Efter publiceringarna av bilderna i Nerikes Allehanda levde Vilks under dödshot och tvingades efter ett attentat med dödlig utgång i Köpenhamn ha polisbeskydd i princip dygnet runt.

Journalisten har i en rad artiklar rapporterat om fallet som också engagerat yttrande- och pressfrihetsorganisationer. Lars Vilks död är en stor nyhet både i Sverige och internationellt.

Här är några av reaktionerna från kulturredaktörer och journalister på Lars Vilks död: 

Annons Annons

Dagens Nyheters Niklas Orrenius, som följt Vilks för flera reportage, skriver att många i Sverige har varit fega och tysta om Lars Vilks situation.

”Mordförsöken och hoten som förmörkade hans sista år är en indikation på hur stora problem Sverige har med radikal islamism. Samma människofientliga rörelse som försökte få Lars Vilks mördad är ett hot mot oss alla – inte minst mot minoriteter som judar och shiamuslimer”, skriver han.

Karin Olsson är kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen, skriver:
"Det sorgligaste med Lars Vilks historia är att islamisterna vann. Han blev persona non grata. För farlig för att bjudas in och för farlig för att ställas ut. Rondellhunden har publicerats i svenska medier som stöd för hans – och i förlängningen allas – yttrandefrihet, men gångerna är lätträknade. Senast var såvitt jag kan utröna i Expressen 4 november 2020 då Vilks skrev på kultursidan om hotet mot yttrandefriheten i Europa. Men på det stora hela segrade självcensuren. […] Islamisternas våldskapital är så fruktansvärt och ängsligheten i offentligheten så förlamande. Det visade Lars Vilks och för det ska han bli ihågkommen med stor respekt."

Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet: 
"Det är en fruktansvärd tragedi att Lars Vilks och de två poliser som hade till uppgift att skydda honom dog i en trafikolycka. […] Själv försvarade Vilks rätten att inte svara, att vara otydlig, att glida undan när omgivningen ville ha besked om hans motiv och åsikter. Frustrationen, diskussionen, var en del av verket."

Frilansjournalisten och Journalistens krönikör Ulrika Knutson skriver i GP:
"Lars Vilks var en krävande konstnär, som handskades med svår materia. Hans rondellhund var ingen oförarglig knähund. Det är oklart om hunden sörjer sin husse, men vi andra sörjer idag en originell man och betydande konstnär. Ingen har som Lars Vilks tvingat oss att på djupet reflektera över yttrandefrihetens mål, mening och gränser."

Kulturminister Amanda Lind på Twitter:
"Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit. Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta så här."

Amanda Sokolnicki, politisk redaktör, på Dagens Nyheter, skriver på Twitter:
"Om ynkliga människor inte hotat Lars Vilks till livet hade varken han eller poliserna befunnit sig på den platsen idag. Det här är så bottenlöst sorgligt. Och fel."

Ivar Arpi, journalist och krönikör i SvD, skriver på Twitter: 
"Inte Lars Vilks… Han förtjänade ett bättre öde än detta. Ett bättre öde än han fick i Sverige, där många av de som borde ha hållit honom om ryggen i stället svek när det verkligen gällde. Han borde ha fått upprättelse. Nu är han död. Fruktansvärt tragiskt."

Fouad Youcefi, FGJs ordförande och journalist på SVT, på Twitter:
"Minns när vi bjöd Lars Vilks till Grävseminariet i Gbg 2016 och en debatt om det fria ordet och dess gränser. Först där – när jag såg den enorma säkerhetsapparaten runt honom och de noggranna poliserna – insåg jag hur begränsat hans liv blivit."

Ida Ölmedal, Sydsvenskans kulturchef, Twitter:
"Så sorgligt."

Björn Werner, GPs kulturchef, skriver på Twitter:
"På alla vis hemskt."

Också i internationella medier är Vilks död en stor nyhet.

Nyhetsbyrån AP skriver bland annat om tidigare attentatsförsök när två män försökte bränna ner hans hus 2010.

Brittiska The Guardian uppmärksammar också Vilks och skriver att han var i princip okänd utanför Sverige innan rondellhundarna.

Norska NRK rapporterar om konstnären och de två poliserna som omkom, och skriver också om attentatsförsöket mot Vilks 2015.

Det gör även tidningar som Aftenposten, danska Berlingske och Washington Times, bland många andra.

På en presskonferens i Malmö på måndagsförmiddagen säger polisen att det fortfarande är oklart vad som orsakade olyckan och man utreder fortsatt händelsen.

Lars Vilks blev 75 år.

Klas Granström
Julia Nilsson

Fler avsnitt
Fler videos