”Viktigt att visa
vår dokumentation”

16 juni, 2016

Eskilstuna-Kuriren publicerar i dag ett stort avslöjande om att en chef för ett boende hade sex med flyktingpojkar. Samlagen spelades in på film. Tidningen valde att publicera pixlade stillbilder från filmen, något som väckt starka reaktioner i sociala medier. ”Hela publiceringen står och faller med bilderna”, säger Eva Burman, ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren.

Avslöjandet i Eskilstuna-Kuriren om chefen som ska ha tvingat unga flyktingpojkar på mellan 15 och 18 år till sex, har fått enorm uppmärksamhet.

Samtidigt är många kritiska till att tidningen visat pixlade bilder från samlagen, eftersom det handlar om bilder från påstådda sexuella övergrepp.

Eva Burman, ansvarig utgivare, berättar att publiceringen föregåtts av omfattande diskussioner och att man har varit noga med att skydda identiteten på de inblandade.

– Vi tycker att allmänintresset är så stort och anklagelserna så allvarliga att det är nödvändigt att redovisa dokumentationen. Hade inte filmen funnits hade kanske ingen trott på pojkarna. Hela publiceringen står och faller med bilderna, säger Eva Burman.

Kunde ni inte bara berättat om filmen utan att visa bilderna?
– Nej, mot bakgrund att kvinnan nekar till anklagelserna är det viktigt att visa att vi har dokumentationen.

Om det handlar om två flickor som utsatts för detta, hade ni resonerat annorlunda?
– Varje publicering måste föregås av en diskussion, och hur den diskussionen hade sett ut i ett annat fall kan jag inte svara på.

Hur kommer ni att följa upp detta?
– Det pågår en förundersökning som vi naturligtvis ska bevaka. Det finns också mer saker att berätta som inte publicerats än. Fortsättning följer.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies