”Viktigt för allmänheten att veta vem hon är”

2 september, 2015

FOTO: Expressen Karin Olsson, kulturchef på Expressen, berättar för Journalisten om besluten som ledde fram till att tidningen nu röjt den anonyma bloggaren Julia Caesars identitet.

I en kulturartikel över ett uppslag i Expressen i dag avslöjar reportern Annika Hamrud vem den anonyma bloggaren ”Julia Caesar” är.

”Julia Caesar” som har skrivit tre böcker under pseudonym och mängder av artiklar på olika hatsajter, fick enorm uppmärksamhet när hon i en krönika på sajten Snaphanen i helgen kritiserade journalisterna Annika Hamrud och Niklas Orrenius för att de var för sig sökt upp henne i hemmet för att fråga om hon ville ställa upp på intervjuer. Både Annika Hamrud och Niklas Orrenius mottog mordhot efter att ”Julia Caesars” krönika publicerats, vilket Journalisten berättat om.

Dagens avslöjande har fått enorm uppmärksamhet, berättar Expressens kulturchef Karin Olsson.

– Det är ett otroligt intresse, mycket större än jag trodde. Jag har blivit intervjuad av många medier i dag. Artikeln som är ganska lång är också mycket läst. Vi vet utifrån tiden som folk är inne på artikeln på nätet att folk verkligen läser den, säger Karin Olsson.

Hur är reaktionerna?
– Jag har fått massor av mejl. Många är jättearga, andra är uppskattande. Diskussionen på Twitter har i huvudsak varit mycket intressant, även om det också finns anonyma trollkonton som vräker ur sig hat. Men det är ju vardagsmat numer.

Expressen har tidigare avpixlat anonyma kommentatorer, men då har det oftast handlat om förtroendevalda politiker som har lämnat rasistiska kommentarer anonymt.

I fallet Julia Caesar handlar det om en pensionerad skribent, en före detta journalist, utan politiska poster. Varför röjer ni hennes identitet?
– Det är viktigt att sätta ljuset på den alternativa offentligheten. Det här är en person som har en stor publik. Man kan se henne som en pensionär som bloggar, eller en makthavare som skrivit många krönikor och tre böcker under pseudonym, som delats ut till alla riksdagsledamöter och som ofta citeras av Sverigedemokrater. Hon är en av den främlingsfientliga rörelsens främsta opinionsbildare.

Varför är det viktigt att redovisa vem hon är?
– Nu finns det en person med namn som man kan ställa frågor till, som man kan kräva svar av, i en offentlig debatt. Det är väldigt viktigt att veta vem personen är som kommer med påståenden. Hon är en känd och mycket aktiv opinionsbildare, och nu är det möjligt att bedöma hennes argument utifrån vem hon är.

Ni redovisar att hon sagt sig ha haft oral galvanism, samt att lider av elallergi. Varför lämnar ni ut sådana känsliga uppgifter?
– Det är publicistiskt försvarbart eftersom hon har varit offentlig med dem i sitt riktiga namn. Hon har skrivit debattartiklar, deltagit i debatt i SVT och skrivit en bok om amalgamförgiftning. Hon har drivit en öppen kampanj i sitt eget namn för att förmå Täby kommun att elsanera hennes bostad. Det intressanta i sammanhanget är att både elöverkänslighet och amalgamförgiftning är kontroversiella symptom, det finns inga vetenskapliga belägg för dem, och i de sammanhangen har hon varit villig att stå med sitt riktiga namn. Men inte när det gäller invandringsfrågorna, då har hon valt att skriva under pseudonym.

Flera personer reagerar negativt på publiceringen, några har till och med ringt oss på redaktionen, och anser att Julia Caesar riskerar att drabbas av hot nu när hennes identitet är röjd. Vad tänker du kring det?
– Alla hot och trakasserier är totalt förkastliga. Men det är en polisiär fråga. För oss handlade det om publicistisk bedömning. Vi anser att detta har ett stort allmänintresse. Hon har själv arbetat som journalist och är van vid offentligheten. Skulle hon bli hotad hoppas jag att hon polisanmäler.

Har ni sökt henne för att ge henne en chans att kommentera?
– Ja, Annika Hamrud sökte henne ju som bekant tidigare i arbetet med den här artikeln, och det var på uppdrag från Expressen. Vi ville ge henne en chans till inför publiceringen så vi har varit i kontakt och hon har mycket tydligt meddelat att hon inte vill medverka.

Fotnot: Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förklarar i sin blogg beslutet att röja ”Julia Caesars” namn. Bland annat skriver han: ”Den som massdistribuerar artikelkommentarer som hetsar mot flyktingar och invandrare förtjänar att få svara för sig. Och den före detta journalist på landets största morgontidning som i olika frågor är en erfaren agitator, från Sveriges Televisions debattprogram och Dagens Nyheters debattsida, och som skriver böcker som delas ut till riksdagsledamöter och som skickar in insändare till pressen, kan inte heller smita undan sitt ansvar.”

Kommentarer

Det finns 9 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Christer ons, 2015-09-02 16:37
Precis när man inte trodde att svensk journalistik kunde sjunka lägre. Vari ligger allmänintresset i att röja en skribents självvalda anonymitet? Varför inte argumentera i sak istället för att hänga ut och skända med sjukdomsdiagnostik? Nej, detta handlar naturligtvis bara om att med alla medel skrämma och tysta en kritisk och för det politisk-/mediala etablissemanget obekväm röst. Förr var bödlarna utrustade med bila och kåpa, i dagens Sverige är de utrustade med tangentbord och presslegitimation. Jag har svårt att hitta ord för detta vedervärdiga övergrepp på yttrandefriheten.
Inlagt av Christina Larsen ons, 2015-09-02 21:56
Varför har man inte själva gått den "polisiära vägen" om man anser att hon sysslat med hets mot folkgrupp. Julia som jag vill kalla henne än beskriver hur hon känner det inför det nya Sverige. De rösterna vill journalister tysta. De vill inte ha en debatt. De vill att folk håller käften så de får hålla sina monologer på sina ledarsidor. Trist tycker jag. Vill vi ha ett Sverige med politisk förföljelse?
Inlagt av Johnny Månsson tors, 2015-09-03 01:36
Julia Caesar är en av de få riktiga journalister som vågar beskriva hur Sverige ser ut idag. För det ska hon hängas ut av Expressens godhetsapostlar där Karin Olsson och andra tror de har gjort något storartat. I själv verket har Karin & kompani slagit en människa i spillror. Om Expressen förstått vad god journalistik innebär hade de tagit lärdom av Julia Caesars böcker och hennes krönikor. Där finns ingen hets mot invandrare, däremot en sällan skådad klarsynthet om landet vi lever i och hur det trasas sönder av inkompetenta politiker och okunniga journalister.
Inlagt av Ina Höst tors, 2015-09-03 04:24
Jag har ibland läst Julia Ceasars krönika. För mig finns inget som helst intresse av att veta hennes namn och hur hon ser ut. Jag vet bara att hon är f.d. svensk journalist. Mitt intresse ligger helt och hållet i vad hon skriver!
Inlagt av Tom tors, 2015-09-03 09:24
Jag har inte läst J.C men från och med nu kommer jag göra det. Det är märkligt att ni journalister alltid hamnar på fel sida. Ni har gått från journalism till aktivism och det är därför er yrkeskår är så illa omtyckt i undersökningar.
Inlagt av Daniel tors, 2015-09-03 09:54
Christer: Hur hindras hon att uttala sig genom det här? Johnny Månsson: Sanningen är förbehållen dårar och religiösa - ibland är man båda. Du tycker att hennes beskrivning stämmer. Jag som bor i ett blandat område i stor svensk stad tycker att hennes inte stämmer. Men hennes beskrivningar av invandrare från vissa områden låter som Artur Lundkvist ord... Christina Larsen: Om det vore som du sa skulle hon tigas ihjäl och bloggen skulle stängas.
Inlagt av Gustav tors, 2015-09-03 14:58
Fotnoten är tämligen intressant. Menar Thomas Mattsson att man alltså är ansvarig för vad andra skriver och vad andra har för åsikter? Det är ju fullständigt orimligt. I så fall är alltså Johannes Nesser ansvarig för den här kommentaren? Jag förstår inte hur man genomgående kan vara så självgod som redaktör eller journalist. Det här är ju precis den anledningen till att man inte söker sig till de större publikationerna.
Inlagt av Helena Giertta fre, 2015-09-04 14:21
Det är jag som ansvarig utgivare som ansvarar för din kommentar, Gustav. Juridiskt alltså. Det innebär inte att jag håller med dig, utan att det är mitt ansvar att se till att kommentaren varken strider mot YGL, TF eller de pressetiska reglerna samt följer våra egna debattprinciper.
Inlagt av Kaller fre, 2015-09-04 21:32
Jag har inte läst Julia Cesars krönikor och känner inget behov av att göra det. Oberoende av detta lyckas inte Karin Olsson ge logiskt försvarbara skäl till "outningen". Låt oss enas om att det inte fanns några hinder att bemöta hennes texter även om hon är anonym. Vad det handlar om är uppenbarligen att förminska henne genom att lyfta fram hennes historia som av många (inklusive mig) betraktas som tveksamma sjukdomstillstånd. Det är för en normal människa ett moraliskt totalt förkastligt agerande.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies