Gå direkt till textinnehållet

Vikariekrisen: ”Praktikanter som blir illa behandlade söker inte sommarjobb”

Ida Skyttberg, studentambassadör för Journalistförbundet, tror att en delförklaring till vikariebristen i sommar kan vara att vissa redaktioner behandlar journalistpraktikanter illa – somliga uppger att de utsatts för sexuella trakasserier under praktiken.

Journalisten berättade tidigare i maj om vikariebristen som ställer till stora problem med semesterutläggningen på många svenska redaktioner.

En delförklaring skulle kunna vara att en del av journaliststudenterna blir dåligt behandlade när de gör praktik och därför inte söker sommarjobb, menar Ida Skyttberg, som är studentambassadör för Journalistförbundet och får information om problem på praktikplatser.

– De har inte känt sig inkluderade, att ingen visar intresse för vad de kan utöver ”formeln” multijournalist och därmed missar mycket som skulle kunna vara värdefullt. Dessutom säger en del att de blivit sexuellt trakasserade av äldre kollegor, eller bevittnat så kallat locker room talk; gamla sunkiga attityder, vilket gör att man inte vill komma tillbaka, säger Ida Skyttberg.

Hon har uppmanat studenterna att ta upp problemen med chefer, men menar att redaktionerna och universiteten borde ta större ansvar för att stävja problemen och informera studenterna om hur man motarbetar sexuella trakasserier på arbetsplatserna.

– Naturligtvis bör det komma från studenten i fråga också, men det är lättare sagt än gjort om man är 22 år, osäker och på sin första riktiga praktik.

En annan förklaring till vikariebristen kan vara att det utbildas färre journalister i Sverige nu än för tio år sedan. Flera mediearbetsgivare som Journalisten haft kontakt med lyfter just det sjunkande antalet utbildningsplatser som ett problem.

Dessutom vill inte alla som läser journalistik jobba som journalister och söker därför inte sommarjobb på redaktioner. Ida Skyttberg går just nu sista veckan på programmet Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar och har under våren haft praktik på SVT Småland. Hon uppger att många av hennes kursare inte planerar att bli journalister.

– Det är en journalistutbildning och man får journalistexamen, men utbildningen är ganska bred och innehåller moment som man har användning för om man vill jobba inom film- och tv-produktion. Några av mina kursare vill helt enkelt hellre jobba bakom kulisserna på Paradise Hotel, än med journalistik.

Vikariebristen har lett till att det är många arbetsgivare som hör av sig direkt till de som går sista terminen på journalistutbildningarna. Trots att Ida Skyttberg inte tar examen förrän på fredag har fyra redaktioner kontaktat henne under vintern och våren och erbjudit henne sommarjobb: en P4-redaktion, två SVT-redaktioner och en tidning inom Bonnier News Local.

Hon valde bort alla fyra och sökte sommarvikariat på SVT Blekinge, och fick det.

– Jag har haft det ganska lyxigt. Jag hade fått höra att det var svårt att få sommarvikariat, men jag har kunnat välja var jag vill jobba, säger Ida Skyttberg.

Fler avsnitt
Fler videos