Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill skildra människorna med respekt”

Det började med utropandet av en självständig stat en sen kväll i kollektivet. Nu har Johan Joelsson och Jonatan Jacobson tagit intresset vidare och gjort en reportagebok om fenomenet mikronationer.

Intresset för mikronationer (ett slags projektstater som utropas av privatpersoner och som utfärdar pass, har egen flagga, valuta och nationalsång) har legat latent hos frilansjournalisten Johan Joelsson och fotografen Jonatan Jacobson sedan kollektivtiden i början på 2000-talet då de var med om att utropa numera avsomnade staten Svartryssland.

Så när Johan Joelsson 2006 såg BBC-serien ”Hur man startar ett eget land” i Sveriges Television väcktes idén att göra egna reportage.

Johan Joelsson började med att göra omfattande research på nätet och hittade hundratals ”låtsasländer”. En uppskattning är att det finns omkring 400 mikronationer i världen. Men en del finns bara på nätet och många är inaktiva.

Annons Annons

I boken Mikronationer – På besök i hemgjorda länder tar de upp åtta exempel.

Det började 2009 med att de gjorde ett reportage från numera vilande Sweutschland (en ”hedonisk techno-utopi” i den bohuslänska skärgården) för en tidning. Några år senare besökte de Sealand, ett sedan 1966 ockuperat havsfort utanför Storbritanniens kust.

Hur valde ni ut de åtta mikronationerna?
– Det måste vara en spännande historia journalistiskt med färgstarka personligheter, säger Johan Joelsson. Sedan måste det också vara något som händer som går att beskriva.

Har det varit svårt att få besöka de mikronationer ni velat skriva om?
– Det har varit lite olika. En del har tagit emot oss med öppna famnen, andra är mer slutna. Men det har också varit en journalistisk utmaning att försöka övertala dem som varit tveksamma.  Några har vi fått välja bort. Vi hade gärna åkt till en mikronation i Australien men dit var vi inte välkomna.

En av de mest kända svenska mikronationerna, Ladonien som konstnären Lars Vilks ligger bakom, finns med i boken. Det gör även konstprojektet Elgaland-Vargaland som grundats av Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren och som just nu är aktuellt genom en utställning på Moderna museet i Stockholm.

Johan Joelsson och Jonatan Jacobson har även besökt mikronationen Elleores Ellevecka på en obebodd fågelö i Roskildefjorden. Elleore grundades redan 1944 av en grupp radikala lärarstudenter.

I Nevadaöknen i USA ligger den 40-åriga republiken Molossia där en pensionerad armésergeant är enväldig president. Nationen består framför allt av hans trädgård.

En hel del av det ni berättar om känns ganska bisarrt. Har ni haft svårt att ta det på allvar någon gång?
– Ja, det svåraste har varit att förhålla sig till gränslandet mellan allvar och lek, mellan verklighet och fiktion. Men vi har tagit historierna på så stort allvar vi kan och lagt oss vinn om att skildra människorna med respekt, säger Johan Joelsson.

– Det har varit fantastiskt roligt att göra reportagen, både lustfyllt och kreativt.

Fler avsnitt
Fler videos