Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill även stärka public service roll”

Under Socialdemokraternas kongress slog partiet fast att det kommer att jobba för fler lokala redaktioner och ökad journalistisk närvaro i hela landet. ”Mediestödens utformning och våra krav inför ett nytt sändningstillstånd kommer att ha detta som utgångspunkt”, uppger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson. 

I söndags avslutades Socialdemokraternas kongress i Göteborg och man kan konstatera att det kulturpolitiska programmet fick en del uppmärksamhet trots konkurrensen av politiskt glödheta ämnen som miljön och gängkriminaliteten.

Under kongressen enades S-ledningen om en rad skrivelser kring angelägenheten om att stå upp för yttrandefrihet, det fria ordet och oberoende medier.

Bland annat skriver man att ”mediemångfald, lokalmedia och journalistisk närvaro i hela landet är av särskild vikt. Arbetet för källkritik och mot faktaresistens är grundläggande för den fria åsiktsbildningen och därmed för demokratin”.

Annons Annons

Lawen Redar (bilden) är kulturpolitisk talesperson för S. Hon uppger för Journalisten att allt som finns med i partiets nya riktlinjer ska genomföras och omsättas i praktiskt politik.

– Det betyder att det mediepolitiska arbetet, om vi får bestämma, ska generera i mediemångfald, fler lokala redaktioner och ökad journalistisk närvaro i hela landet. Mediestödens utformning och våra krav inför ett nytt sändningstillstånd kommer att ha detta som utgångspunkt, skriver Lawen Redar i ett mejlsvar.

S slår också fast att public service är ”en central institution för att motverka polarisering och dess oberoende och generella uppdrag bör grundlagsfästas”, samtidigt som de skriver att stöden till medierna behöver öka och bidra till långsiktighet.

– Vi vill även stärka public service roll och tydliggöra att vi vill bibehålla och utveckla kulturuppdraget som kraftigt ifrågasätts av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vi vill även befästa att ett grundlagsskydd är något vi fortsatt driver. Långt innan valrörelsen kommer vi att redogöra för hur exakt vi vill gå till väga, uppger Lawen Redar.

Fler avsnitt
Fler videos