Gå direkt till textinnehållet

”Vi söker oss gärna till omöjliga ämnen”

Att hitta en motor i en berättelse som egentligen inte har en sådan och att behöva skriva fram spänning var det mest utmanande när Anna Roxvall och Johan Persson gjorde sin reportagebok om Västsahara.

Våren 2017 startade frilansreportern Anna Roxvall och fotografkollegan Johan Persson Myteri förlag, med målet att ge ut fördjupande utrikesreportage i bokform. Först ut blev lång­reportaget Burundi Inifrån. Nu har nummer två i ”Inifrån”-serien landat: Att svika ett folk. Den här gången riktar Persson och Roxvall ljuset mot Västsahara, den forna spanska kolonin som sedan 1975 är ockuperad av Marocko.

Varför ville ni berätta om Västsahara?

– Det är en konflikt som har hållit på i över 40 år och som man kanske tror är löst för man hör aldrig något om den längre. Och den är så absurd till sin natur: en ockupation som ingen egentligen erkänner, och alla dessa flyktingar som sitter helt avskurna ute i en öken där de är helt beroende av bistånd. Det är ganska speciellt, säger Anna Roxvall.

Annons Annons

– Sedan har jag och Johan också en tendens att söka oss till lite omöjliga ämnen. Ur ett nyhetsperspektiv är Västsahara en riktigt dålig konflikt. Det smäller inte, det finns ingen framåtrörelse, det finns egentligen ingen anledning att lyfta konflikten.

I boken berör du den sparsamma rapporteringen. Finns det en mediekritik i det?

– Det finns väl en viss mediekritik i hela vår idé, vårt myteri. Det är svårt idag att bryta igenom bruset, där det känns att det är väldigt mycket av samma. Men vi är jävligt bra på att uppfinna vinklar och övertala redaktionerna att köra ändå, så jag ska inte klaga för mycket.

I boken kartlägger de den svenska solidariteten med västsaharierna och bakgrunden till den starka kopplingen till Sverige.

– Vi inleder med att Margot Wallström tvingas upp tre gånger på en sossekongress, mitt under flyktingkrisen, och får försvara sin politik gentemot Västsahara. Så ser det inte ut i de flesta andra länder. Vi slår fast att Sverige har skiftat hållning. Många från framför allt socialdemokratiskt håll hävdar att Sveriges politik ligger fast, men det visar vi att den inte gör. Det kan finnas en rad orsaker till det, som vi också tar upp, men det är inte sant att politiken inte har förändrats.

Men reportagets titel anspelar inte bara på det upplevda svenska sveket. Västsaharierna de träffade kände sig svikna av alla; världssamfundet, de egna ledarna. Och alltså även av det lilla karga landet i norr.

– Det är väldigt speciellt att sitta mitt i en gudsförgäten öken och diskutera svensk utrikespolitik med en 40-årig politiker som har varit på SSU-läger i sin ungdom.

Boken lyfter också fram Marockos roll i EUs migrationspolitik som en bidragande orsak till att ockupationen kan fortgå.

– Gränskontroll blir allt viktigare idag. Marocko har nyckeln till en väldigt viktig rutt till Europa.

Vilka är fördelarna med att jobba på det här sättet?

– Det blir en mer beständig produkt. Till skillnad från en digital artikel lever en bok, den finns där fysiskt och man kan återkomma till den. Formatet ger också Johans bilder och berättandet i både text och bild ganska unikt utrymme. Det bästa är att vi gör den bok vi vill ha. Vanligtvis skickar man in text och foton, sedan känns det ofta ”jaha, hur blev det såhär, hur kunde de dra på den här bilden, vad hände med min ingress?”. En liten känsla av otillfredsställelse.

Och nackdelarna?

– Att försöka få ekonomi i det. Och det finns ingen att skylla på när det uppstår problem.

Vad var mest utmanande?

– Att hitta en motor i en konflikt som inte har en sådan. Skriva fram spänning. Det har också varit Johans utmaning. Men det är det vi egentligen gillar bäst.

 

Vinn boken!   

Journalisten lottar ut fem exemplar av boken Västsahara inifrån – Att svika ett folk.

Mejla namn och adress, senast den 26 oktober, till:

jn@journalisten.se

Skriv "Västsahara" i ämnesraden. 

Fler avsnitt
Fler videos