Gå direkt till textinnehållet

”Vi skulle komma fram till samma beslut igen”

(UPPDATERAD) Efter Granskningsnämndens beslut att lokalt väder räcker för att uppfylla TV4s sändningstillstånd är Jan Scherman kritisk till Myndigheten för radio och TV. Men chefen för myndigheten menar att de med dagens regelverk inte kan göra mer.

I går kom beslutet från att TV4 uppfyller det nuvarande sändningstillståndet genom att sända lokalt väder. Det här fick den förre TV4-VDn och nuvarande Aftonbladet-chefen Jan Scherman att gå i taket i en artikel hos Journalisten.

Magnus Larsson är generaldirektör för Myndigheten för radio och TV.

– När vi meddelar tillstånd så kan vi sätta vissa programrelaterade villkor. Men programföretagen måste också godkänna dessa villkor, det är en grundbult i regelverket. Vilket innebär att programföretagen har möjligheten att säga nej till vissa innehållsvillkor, säger Magnus Larsson.

Annons Annons

Tycker du inte själv att ni blir tandlösa med dagens regelverk? Att programföretagen själva får säga ja eller nej till vissa villkor?

– Det där är en viktig fråga, men som jag inte ska svara på. Det är lagstiftarna med regeringen och riksdagen som får fundera kring det. Vi får kritik för att vi agerar tandlöst men det håller jag inte med om för att vi har väldigt klara bestämmelse att följa. Om man sen vill ändra på det regelverket är det en politisk process som måste ta vid. Man måste skilja på vad vi kan göra och hur regelverket ser ut i dag, säger Magnus Larsson.

Kristoffer Talltorp är pressekreterare hos kulturminister Alice Bah Kuhnke:

– Departementet har en löpande dialog med alla våra myndigheter i det som kallas myndighetsdialog. Där kommer säkert den här frågan att diskuteras också, men mer än så får vi inte styra myndigheternas verksamhet.

Givet den oro som ministern uttryckt över utarmningen av lokal journalistik, kan det bli aktuellt med skarpare myndighetsinstruktioner än i dag avseende lokalt programinnehåll?

– För att uppnå det som Jan Scherman pratar om skulle det krävas omfattande förändringar av lagstiftningen och några sådana har vi inte planer för i dagsläget. Frågan om hur vi ska stärka den lokala journalistiken är en fråga för den pågående medieutredningen. När väl den har kommit med sina förslag kommer vi att kunna gå vidare och presentera heltäckande förslag om hur vi kan få en starkare lokal journalistik i hela landet.

TV4 å sin sida anser att mediebolagen själva, och inte staten eller myndigheter, bör ansvara för hur den redaktionella verksamheten bedrivs.

– Både vad gäller var man har bemanning och redaktionella beslut om innehållet. Det är en hållning som jag tror delas av de flesta publicister, säger Magnus Törnblom, pressansvarig corporate på TV4. 

                                                                                   KLAS GRANSTRÖM

                                                                                   HANNA LUNDQUIST

Fler avsnitt
Fler videos