Gå direkt till textinnehållet

Vi ska inte tro att vi sitter med facit

Maria Brander blir ny chefredaktör för Gefle Dagblad. Hon är 34 år och har jobbat på tidningen sedan 1999, senast som nyhetschef och webbchef.- Jag vill att vi ska närma oss läsarna ännu mer och bli ännu bättre på att spegla deras vardag, säger hon.Foto: Leif Jäderberg/Gefle Dagblad  

Maria Brander efterträder Christina Delby Vad-Schütt, som går i pension. Hon fick jobbet i konkurrens med tretton sökande.

Vad vill du göra som chefredaktör?

– Vi gör en väldigt bra tidning som det är. Naturligtvis kan vi inte låta oss nöja med det, utan vi måste bli ännu vassare och bättre. Vi ser hur alla landsortstidningar har det tufft upplagemässigt, det gäller även för oss även om vi inte haft något jättetapp. Jag vill att vi ska närma oss läsarna ännu mer och ta reda på vad de tycker är angelägna frågor. Bli ännu bättre på att spegla våra läsares vardag. Vi ska inte tro att vi sitter med facit och vet vad de vill ha.

Hur vill du göra det?

– Jag har idéer, men jag vill testa dem på redaktionen först. Jag presenterades som ny chefredaktör först i morse.

GD och Arbetarbladet har ju samma ägare och har bland annat gemensam sport och foto. Hur ser du på framtiden, blir det ytterligare sammansmältningar?

– När det gäller nyheter är vi fortfarande skarpa konkurrenter, det gör det så roligt att jobba i Gävle, och jag hoppas att det kommer att vara så även framöver. Och det är de signaler ägarna ger, att det både ekonomiskt och publicistiskt finns en poäng i att ha två tidningar. Men det beror förstås också på saker som framtidens presstöd.

Du är bara 34 år och har jobbat på GD sedan 99 – har du hunnit jobba på andra ställen?

– I huvudsak har jag haft min journalistiska karriär här. Jag har bara haft korta praktikinhopp på andra tidningar under utbildningen. Men jag har vidareutbildat mig medvetet under tiden här för att få utblickar. Förra året gick jag Nordic Media Program, en utbildning i redaktionellt ledarskap då vi jobbade i de fyra nordiska huvudstäderna. Det var ett viktigt steg för mig.

Fler avsnitt
Fler videos