Marie Hillblom, chefredaktör, och Peter Johansson, multijournalist utgör två av tre anställda på Folkets redaktion. FOTO: Per Hellgren/Folket

”Vi har gjort en jäkligt bra tidning”

9 april, 2015

Den 13 juni går det sista numret av tidningen Folket i Eskilstuna till tryckpressen efter 110 år. ”Lampan kommer att hållas lysande sent in på nätterna ett litet tag till för att få ihop de sista tidningarna. Vi vill göra ett bra avslut och få ett schyst avsked”, säger chefredaktör Marie Hillblom.

På torsdagen kom beskedet att tidningen Folket läggs ned efter 110 år. Orsaken är den vikande upplagan och den ekonomiska förlusten. Målet var en upplaga på 3 000, men Folket ligger nu på cirka 2 000.

– För många Eskilstunabor dog Folket redan 2012 när vi gick från sexdagarstidning till endagarstidning. Man möter ibland människor som inte vet att vi finns kvar, berättar Marie Hillblom.

Sparpaketet 2012 innebar att redaktionen gick från sexton till tre anställda: chefredaktören Marie Hillblom, den politiska redaktören Fredrik Pettersson och mulitjournalisten Peter Johansson.

– Vi lever i ett samhälle där vi hela tiden hör om förändrade medievanor, tidningsdöd, ökad läsning av snabba digitala nyheter och minskad läsning av papperstidningar. Att i det läget med ganska svaga muskler och liten upplaga tränga igenom är ett svårt uppdrag, säger Marie Hillblom.

– Vi har gjort en jäkligt bra tidning med hög kvalitet, men det var en stor förändring att gå från att upprätthålla en daglig rapportering till att komma ut en gång i veckan. Vi har använt vår webb som en digital löpsedel för att sälja papperstidningen – och då och då lagt ut någon artikel som vi vill ha spridning för, eller som inte är tillräckligt exklusiv.

2012 stod ägaren Eskilstuna-Kuriren-koncernen inför valet att antingen lägga ner tidningen helt, eller försöka med en endagstidning.

– I valet mellan de två sakerna gjorde man rätt. Hellre en tidning som kommer ut än en som inte gör det, säger Marie Hillblom.

– Det här är sorgligt och väldigt tråkigt. Det är en del av en själv som dör.

Vad händer med er nu?
– Vi vet inte. Vi har fått det här beskedet nu, men några förhandlingar har inte inletts. Vi är ett eget bolag och har ingen gemensam Las-lista med Eskilstuna-Kuriren.

Folket läggs ned den 13 juni. Hur känns det att fortsätta att göra tidningen fram till dess?
– Just nu är vi ledsna förstås, men vi vill göra ett bra avslut och få ett schyst avsked. Lampan kommer att hållas lysande sent in på nätterna ett litet tag till för att få ihop de sista tidningarna. Vi har tio nummer kvar att göra, och vi vill göra det. Vi vill bada i den här känslan som är bäst i världen, att göra Folket, ett tag till.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rolf Krohna fre, 2015-04-10 02:59
Problemet med svenska media är dels att läsarna har försvunnit, och ersatts med kunder, varesig det är kunder som annonserar eller kunder som tar emot produkten, artiklarna. Förr konkurrerade tidningar om prenumeranter. Nu konkurrerar man om utrymmet på en enda plats, skärmen, alltså artikel mot artikel. Den verkliga orsaken till tidningsdöden och arbetslösheten bland journalister är att man försöker leverera vad kunderna inte vill köpa. Kunderna ser det som politiserade åsikter vilka man inte vill betala för utan vill forma sina egna åsikter från raw och o-vinklad information. Beskattning av skärmar hjälper inte, det går inte att tvinga folk att läsa, och alternativa media fyller tomrummet. Tydligen håller inte betalande kunder med om att det är en ”jäkligt bra tidning”, och köper inte.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies